Janakkalan uudet Leasing seinät

Janakkalan kunta tässä Rixun ja Hämeenlinnan puolivälissä on piiloutunut uusien superkalliiden Leasiglainojen “varjon” taakse hämätäkseen meitä äänestäjiä ja veronmaksajia uusien seinien rakentamisessa. Pieni kuntamme, n. 16000 asukasta, on ottamassa ed. Ns. KALLISTA vuokralainaa nykyisine lainoineen reippaasti yli 100 milj. EUR. Siis valtava velkasumma, eikä todellsta suunnitelmaa tai kykyä eli kantokykyä ole suoriutua näin massiivista veloista! Huh huh! On pakko alkaa katselemaan uutta kuntaa jossa kunnan veroprosentti ja talous on kunnossa mikäli muutosta ei tapahdu

1 tykkäys

Olisiko mahdollista saada mitään linkkiä tai muuta kyseisestä aiheesta, jotta saisi tarkemman käsityksen asiasta. Kävin pikaisesti katsomasta Hilmasta asiasta enkä löytänyt sieltä aiheesta. Tuntuu niin hullulta tuo summa, tosin tässä myös on se että mistä seinistä on kyse? Onko siis puhe moottoritie 3 varteen rakennettavasta meluvallista vai mistä?
Lähde: Hilma

Löysin tosin leisinglainaa koskevan artikkelin Ylen: sivuilta koskien Turengin koulukeskuksen rahoittamista. Siinä hinta tosin oli arvioitu ennen kilpailutusta noin 22 miljoonaa euroa (ensimmäinen vaihe) muista osista ei tuossa artikkelissa mainita.
Lähde : Janakkala pyytää Turengin koulukeskuksen rahoituksesta taselaina- ja leasingtarjoukset | Yle Uutiset | yle.fi

Tere

Alla Hämeen Sanomien Jouluknuun 2020 juttu aiheesta:

Tähän siis vyörytetään kaikki kustannukset “nippuna” ja jutussa väitetään että Leasing kilpailukykyinen!

Totuushan on se että vain köyhä kunta rakentaa Lesigilla koska taselaina näkyy kunnan taseessa ja johtaa kriisikunnan polulle näkyvästi.

Ps. muuta en löytänyt mutta Liike Nyt juttu tästä olisi silmät avaava Janakkalan kunnassa!

Terveisin

Rauno Kuntsi

Hämeen Sanomat Joulukuu 2020

Turengin koulukeskuksen ykkösvaihe (esikoulu ja alakoulu) rakennetaan hiekkakentälle nykyisen koulun ja kirjasto-liikuntahallin väliin. Kuva: Joni Alhonen

Janakkalan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Turengin koulukeskuksen ensimmäinen vaihe rahoitettaisiin kiinteistöleasingillä.

Leasingrahoituksesta on puhuttu koulukeskuksen yhteydessä ainakin yli puolentoista vuoden ajan. Kuluneen syksyn aikana on haluttu kuitenkin vielä pohtia myös taselainan mahdollisuutta.

Nyt talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela on tehnyt vertailua, jonka perusteella kunnanjohtaja esittää leasingrahoitusta.

– Kiinteistöleasing on rahoitusmallina joustava ratkaisu. Se on myös hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto taselainaan verrattuna, Jokela katsoo.

Joustavuus näkyy siinä, että leasingiin voidaan liittää myös suunnittelukustannukset ja vanhan koulutalon purkukustannukset. Näin nämäkin kustannukset jakautuvat tasaisesti koko sopimuskauden ajalle, eikä esimerkiksi purkua tarvitse maksaa sinä vuonna kuin se toteutetaan.

Nykyisen alakoulun purku tulee maksamaan arviolta miljoona euroa.

Leasingmallissa kiinteistön omistaa rahoittaja sopimusajan (eli yleensä 20 vuotta) ja kunta maksaa omistajalle leasingvuokraa.

Sopimusajan jälkeen kunta voi lunastaa kohteen, osoittaa kohteelle ostajan tai sopia uudesta leasingvuokrakaudesta.

Kunta on saanut kaksi tarjousta leasingistä: toinen tuli Kuntarahoitukselta ja toinen Danske Bankilta. Taselainasta se sai vain yhden tarjouksen, ja se tuli Kuntarahoitukselta.

Tässä vaiheessa kunta on kuitenkin päättämässä vain rahoitusmallista. Rahoittajasta ja rahoituksesta se järjestää vielä kilpailutuksen. HäSa

Tere,

Leasing osa 2… Tässä vielä YLEn 2019 juttu Lesing rakantamisesta:

Moni kunta rakentaa leasingilla, mutta riskitöntä se ei ole – jos rakennuksia laiminlyödään, tikittävä aikapommi on valmis

Pienet kunnat, kuten Karstula ja Multia, ovat intoutuneet rakennuttamaan kouluja leasingsopimuksilla.

https://yle.fi/uutiset/3-10719904