Joensuu ja Kuopio heränneet

Onnea molemmille kaupungeille uusista ryhmistä Liike Nyt merkeissä ja menestystä kuntavaaleihin. Meiltä Kuopiolaisilta varmaan kysytään kantaa Savon Sellun uuteen nousuun, sillä se on jo kerran tyssännyt Kuopion kaupungin hallituksessa. Siihen meidän pitäisi tutkia mielipiteitä! Toinen kysyjäryhmä Kuopion torilla on ovat ikäihmiset ja heidän tulevaisuutensa, huomioiko Liike nyt heitä?. Lapsiin ja nuoriin satsaaminen ennen kuin heidän tulevaisuutensa on menetetty. Mitä ideoita siihen olisi? Koulukiusaamisella on pitkäkestoiset jäljet ja joskus vakavatkin, mikä tuottaisi eniten hedelmää. Kiusaamista on myös aikuisten parissa työyhteisössä, esimerkin antajia riittää. Jo taaperoikäiset tarhassa osaavat kiusata toisiaan. Viisasten kivi on keksimättä, millä saisimme sen loppumaan.

1 tykkäys

Ikääntyneille fysioterapiaa kotipalveluna, lisäksi haaveilen luontoyhteyden ylläpitomahdollisuudesta, green carea kotihoitoon, mutta miten? Harva vanhus enää kuulee linnunlaulua, haistaa sammalta, tuntee männyn rosoista pintaa tai lämmintä hiekkaa sormissaan silloin, kun voimat eivät riitä omatoimiseen ulkoiluun.

Joka kouluun kuraattorin ja terveydenhoitajan tiimiin “tsemppari” =sosionomi yhteisöpedagogi tai psyk.sairaanhoitaja, joka olisi koulussa läsnä oppilaille, tukisi ryhmäytymisessä ja olisi helposti lähestyttävissä esim kiusaamisasioiden selvittelyä varten. Kouluille harrastuskerhoja tms toimintaa koulun jälkeen, joka mahdollistaisi ikäluokkien välistäkin yhteisöllisyyttä, jonkinlaisen nettivälitteinen koulun aikuinen tavoitettavissa discordissa, whatsapissa tms jos tuntuu liian vaikealta mennä tiettynä aikana oven taa koputtelemaan. Tunne- ja vuorovaikutustaidot keskiöön jo varhais- ja esiopetuksessa.

Uskoisin tämän vähentävän kuluja erikoissairaanhoidon, mielenterveyspalvelujen ja lastensuojelun korjaavasta päästä.

Tehtaista en tiedä, enkä osaa ottaa kantaa.

5 tykkäystä

Tuo tsemppari(koulutettu) jokaiseen kouluun varmaan auttaisi ryhmäytymisessä ja olisi ammattilaisen silmät, joka seurasi mahd. koulukiusaamistapauksia ja puuttuisi niihin heti tuoreeltaan. Erittäin tärkeä. Vanhusten kotipalveluna esitetty fysioterapia voisi toimia osalle vanhuksia, vähentäisi myös yksinäisyyttä ja terveyskeskuspalvelujen tarvetta

1 tykkäys

Kuopiossa on suht vähän teollisuuden työpaikkoja, ja mitä tahansa yritetään niin heti ollaan tyrmäämässä jo alkuvaiheessa. En tiedä millä tänne saadaan lisää asukkaita, työpaikkoja ja työntekijöitä, jos suljetaan ovet teollisuudelta. Nyt sai Kemi ison hankkeen, Äänekoskella tehdas pyörii jo, ja täällä iloitaan että saatiin Finnpulp tyrmättyä ja liito-orava ja Kallavesi säilyy! En usko että muuallakaan luontoarvoja ei ajateltaisi ja silti rakennetaan tehtaita.

Myös Kuopion keskusta näivettyy, nyt siellä pidetään kauppoja ja palveluita auki eläkeläisille, työttömille ja vuorotyöläisille. Ymmärrys siitä, että Matkus vetää asiakkaat ihan jo siksikin, että se on varmasti auki myös klo 18 jälkeen (lauantaisin klo 14 jälkeen), puuttuu. Nyt keskustassa pähkäillään kuinka saataisiin lisää asiakkaita, mutta laitetaan ovet kiinni parhaaseen palveluaikaan.

2 tykkäystä

Vähäpäästöisiä teollisuusratkaisuja varmaan kannustaisi kaupunkikin. Savilahti-projekti todennäköisesti pyrkii ylläpitämään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa, joka johtaisi mahdollisesti teollisen tuotannonkin lisääntymiseen.

Itse joskus kivijalkamyymälän pitäjänä olleena tiedän, että on haastavaa pohtia hyviä aukioloaikoja kaupalle, jos on ainoa työntekijä ja yrittäjä. Useimmat toivoisivat pääsevänsä illalla kotiinkin, mutta usein 11-19 oli sopiva aukioloaika (+lauantaina lyhyempi työpäivä). Harvemmin aamuisin riittää asiakkaita niin paljon, että kannattaisi pitää ovia auki.

2 tykkäystä