Koronan exit-suunnitelma

Piiri pieni pyörii.

Hallitus ei tunnu oppivan edes omista virheistään. Kaivattua exit-suunnitelmaa kasataan hyvin pienessä piirissä Marinin ja Kiurun johdolla. Edes elinkeinoministeri ei tiedä suunnitelmasta. Helsingin Sanomat tietää enemmän.

Koronapassi, pikatestit, ilmaantumislukuja, tavoitteita, mittareita, rokotusten eteneminen, aikatauluja avaamisesta, alueiden erot, lapset ja nuoret. Näistä olisi meillä pitänyt puhua jo monta viikkoa. Hiljaista on ollut.

Keskittäminen on käsittämätöntä. Avoimuudella pystyttäisiin varmasti paremmin sitouttamaan niin eduskunta, alueelliset viranomaiset kuin erityisesti kansalaiset. Ihmiset ja heidän käyttäytymisensä kuitenkin ratkaisee kaikkien suunnitelmien toteutumisen. Ei tämä ole mitään salatiedettä.

Johtamisesta tiedän kokemuksista sen, ettei mistään tule mitään, jos ihmisiä ei saa mukaan suunnitelmiin ja muutoksiin. Miksi ihmeessä hallitus ei ottanut oppositiota exit-suunnitteluun jo kuukausia sitten?

Hallituksen keskittämisen näytöt ovat luokattomia. Viimeksi liikkumisrajoituksista oli tulossa kuin sotatilaa muistuttava ulkonaliikkumiskielto. Puhuttiin koristeista, Stockmannin kerroksista ja ei-välttämättömistä kaupoista. Täyttä sekoilua. Tuli täydellinen mahalasku.

Johtaminen ei ole hallussa. Ministerien paisutettu avustajakaarti hyppii ministeriöiden virkamiesten varpaille, THL:n pääjohtaja pohtii strategioita ja oikeuskansleri johtaa operatiivisesti. Puurot ja vellit ovat sekaisin. Ministereiden avustajista voi sanoa, ettei määrä koskaan korvaa laatua.

Miten voi olla mahdollista, että elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo Ylen aamulähetyksessä, ettei hän tiedä exit-suunnitelmasta mitään tarkempaa? Näinkö Marin ja Kiuru pitävät terveyden ja talouden tasapainossa? Vihervasemmistohallituksen ymmärrys yrittämisestä tai yritysten tilanteesta pelottaa. Viime keväänä yritysten tukipaketit toimivat. Nyt niitä on supistettu rankasti. Konkursseja tulee.

Exit-suunnitelman tekeminen olisi pitänyt aloittaa jo viikkoja sitten ja avoimesti. Surullisesta ulkonaliikkumiskiellosta ei lausuntoja kyselty. Sen sijaan rokotusjärjestyksestä kyllä, vaikka asiantuntijat olivat yksimielisiä. Jokainen ymmärtää, että korona voi edelleen aiheuttaa muutoksia suunnitelmiin ja aikatauluihin. Mutta olisi niitä silti voinut tehdä kuten esimerkiksi Tanskassa. Nyt on edetty kuin hernerokkasumussa.

Tarvitsemme mobiilia koronapassia, joka kertoo rokotuksista, sairastetusta taudista tai tuoreesta negatiivisesta testistä. On selvää, että, siihen liittyy paljon selvitettävää. Siksi se olisi pitänyt aloittaa jo aikoja sitten, ettei kesän alussa taas törmätä perustuslakivaliokuntaan. Ilman jonkinlaista passia tai muuta mallia emme pysty avaamaan talouttamme, emme saa matkailua, ravintoloita ja tapahtumia auki ja vientiä käyntiin.

Britannia antaa kaksi pikatestiä viikossa kansalalaisille käyttöön. Tätäkin olisi pitänyt selvittää. Meillä kuitenkin testauskapasiteettia riittää.

USA kertoo, että kaikki aikuiset on rokotettu kahden viikon päästä. Tanskan avaamisen tavoitteet liittyvät ennusteeseen, koska +50-vuotiaat on rokotettu. Rajoitukset halutaan tehdä alueellisina ja tehokkaina ja niin, että ne kohdistuvat mieluummin aikuisiin kuin lapsiin ja nuoriin.

Meillä on hiljaista ja ministerit höpisevät ympäripyöreitä Säätytalon portaissa. Hallitus on vuoden hoitanut vain koronaa, vaikka paljon muutakin olisi tehtävä. Ei kansaa voi pitää näin tyhmänä. Kansalaisena ja veronmaksajana sinulla on oikeus vaatia lisää vastinetta rahoillesi.

Ennuste hallituksen avoimesta valmistelusta ja viestinnän selkeydestä on äärimmäisen kehno. Kättä pystyyn, onko sinun alueesi nyt perus-, kiihtymis- vai leviämisvaiheessa ja mitä erityisiä rajoituksia se arkeesi tuo?

5 tykkäystä

Toivottavasti Pirkanmaalle tulisi löysemmät rajoitukset. Ystävän yritys meni konkurssiin juuri näiden koronarajoitusten takia- nyt on velat niskassa eikä siitä pelasta hallituksen antama pieni korvaus. Parempaa huomista päin, toivottavasti.

Rokotustodistus
Miksi pähkäillään jostain uudesta rokotuspassista? Ns. Keltainen kortti on ollut käytössä vuosikymmeniä. Se hyväksytään joka maassa ja on saatavissa kaikista terveyskeskuksista.
https://www.rokotustieto.fi/matkustaminen/kansainvalinen-rokotuskortti
JV

Tämä pandemia ei ole hetkeen katoamassa maapallolta. Tästä syystä rajoilla pitää ottaa pysyvästi käyttöön koronapassi jossa on merkinta rokotuksesta, taudin sairastamisesta tai tuoreesta testistä. Ilman tätä passia ketään ei tule päästää maahan ilman valvottua karanteenia. Rajakontrolli on ainoa keino estää uusien aaltojen rantautuminen Suomeen. Perusoikeuksia ei voi käyttää tämän estämiseen sillä henki ja terveys ovat ohittamattomia perusoikeuksia.

1 tykkäys

Heippa Harry, olen lähes sata lasissa yhteisön porukassa,komppaan puheessasi paljonkin politiikka hmm, asioita pitäisi saada päätoksia toiseen vaikka viime sekunneilla viimeistään .Nyt, veivataan,veivataan,politisoidaan, asiantuntijat vastuuseen enemmän ja takapirut, tietävät oikeasti enemmän kuin äänessä olevat.No, entäs Sote ,kaikki jarvestyvan kunnes Rinne sotki kaiken, olisin hakeutunut yksityiselle, samalla rahalla noin, hitsin, hitsi Liike NYT

Kiitos hyvästä ja aiheellisesta kirjoituksesta Hjallis. Olen uusi kannattaja ja syy miksi lähdin tänne on se, että olen täysin menettänyt uskoni ja toivoni asialliseen ja selkeään politiikkaan. Toivon todella, että tulevaisuudessa olisi jälleen mahdollisuus edes jotenkin luottaa hallituksen ammattimaiseen työskentelyyn ja valoisampaan Suomen tulevaisuuteen. Ainoa asia, missä nykyinen hallitus on ONNISTUNUT on se, että se hajoittaa yhteiskuntamme vakautta perikatoon. Ei viitsi enää uutisia seurata, koska päivittäinen uutisointi koronatilanteesta ja hallituksen sekavuudesta asiaan liittyen masentaa. Jospa tämä painajainen vain loppuisi ja hallitus hajoaisi…