Koronarokotuksista

Oma kokemus siitä että oman kunnan terveydenhuollossa/yksityisellä lääkäriasemalla ei nyt osattu vastata minä päivänä vanhus saa rokotuksen ei riitä sen johtopäätöksen tekoon ettei rokotussuunnitelmaa ole. On se. Mediassa on moneen kertaan uutisoitu yleinen rokotusjärjestys jossa ikäihmiset ja riskiryhmiin kuuluvat ovat vuorossa seuraavina kun koronapotilaita hoitavat ja muu terveydenhuollon henkilöstö on ensin rokotettu. Rokotukset ovat meneillään ja jokainen rokotetaan vuorollaan sitä mukaa kuin rokotteita saadaan. Julkinen terveydenhuolto on jo kauan rokottanut kansalaisia joten toimintasuunnitelma ja organisaatiot ovat jo valmiiksi olemassa. Tälle toimijalle rokottaminen on yksi rutiinitoimenpide muiden veroeuroilla maksettujen hyvien ja tässä tapauksessa ilmaisten palvelujen joukossa. Yksityiset palveluntuottajat eivät korona rokotusten suhteen pääse etuilemaan eli nyt ei rahallakaan sitä rokotusta vielä saa vaan THL:n rokotussuunnitelman mukaan edetään. Toki hyvä olisi jos koko väestä rokotettaisiin just tällä punaisella sekunnilla yhtä aikaa mutta se ei nyt ole mahdollista. Rokotteiden saatavuusasiaan en ota kantaa. Luotan siihen että nyt on tehty se mikä on voitu. Viisastelijoita kyllä löytyy mutta vastuunkantajia ja arjen tuntijoita vähemmän. Asiallisen oppositiopolitiikan aiheeksi yhden ihmisen omasta kokemuksesta ei ole.

1 tykkäys

Itse koen, että rokotusasia on sössitty.
Erityisesti kunon ollut aikaa valmistautua. Virallisen tilaston mukaan alle 20% saaduista rokotteista käytetty (huomioiden 2 annos säästöön eikä mahdollista 6s annos pullosta laskettu mukaan). Tämän päivän THL:n lausunnon valossa alle 30% rokotteista käytetty. Maahan saapuu tällä viikolla jälleen 50000 rokoteannosta (60000 epävirallisesti), eli 25 000 ihmistä voitaisiin rokottaa viikossa, kun jätetään toinen annos varastoon. Eli arkisin pitäisi rokottaa 5000 ihmistä päivässä, että käytettäisiin saatavat rokotteet. Arvaat varmaan, että tuolla tahdillakin menee vuosia Suomen kansan rokottamisessa.
Sellaista vauhtia ei kestä talous.

1 tykkäys

Tässä hyvä yleiskuva rokotusten määristä eri maissa ja suhteessa väestöön. Tanska on Suomen kokoinen maa, paitsi maantieteellisesti. Viro taas tuttu naapuri.
https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

Alla lainauksia tämän päivän Savon Sanomista koskien Kuopion seudun rokotuksia. On otettava huomioon että Suomessa on pitkät etäisyydet ja rokottajiakin määränsä, ei enempää. En mitenkään jaksa uskoa, että kalliilla rahalla hankittuja vaikeasti kovassa kylmyydessä säilytettäviä ja kuljetettavia! rokotteita pantattaisiin “jossain”.
“Näin laajamittainen rokottaminen on valtava logistinen urakka, arvioi Kuopion terveydenhuollon palvelualueen päällikkö Pauliina Sulku.
… Kun jokainen täytyy rokottaa kahteen kertaan, on urakka aivan toisenlainen kuin influenssarokotuksissa on totuttu.”
Tähän omana välikommenttinani että asunmuutaman tuhannen hengen harvaa asutussa kunnassa, jossa viimeisin influenssarokotus oli ajoitettu yli kuukauden ajalle. Kyse ei ollut laiskuudesta ja tehottomuudesta, vaan siitä, että rokottaa terveydenhuollon henkilöstö hoitaa samaan aikaan kaiken muun tavanomaisen työnsä. Samaan tapaan odotan koronarokotteen saavani sitten kun rokotteita on saatu ja vuoroni tulee rokotusjärjestyksessä. Ovatko rokotusaikataulusta valittavat niitä, kitka tietävät etteivät rokotusjärjestyksessä olekaan ensimmäisten joukossa?
Sitten taas lainauksia samoista asioista jousta on viikkokausia uutisoitu:
“(Pauliina) Sulku korostaa, että rokotukset saadaan THL:n toi omiin mittoihin sitten, kun rokotetta on saatavilla kaikille halukkaille. Nyt mennään THL:n asettaman järjestyksen mukaisesti, kun rokotteita ei ole saatu kuin pienelle osalle, Sulku sanoo.
… Kiireisimpien ryhmien jälkeen aloutetaanmuunväestön rokotukset. 80-vuotiaiden ryhmä on tällöin etusijalla, ja sitten tulevat 70-vuotiaat.”
Luulen että täällä rokotuksista valittavien vuoro ei ole em. ryhmien joukossa. Nyt vaan ette pääse rokotuksiin ennen kuin vuorolla ne. Turha siitä on oppositiopolitiikan aihetta tehdä. Ei mene läpi

Voin vain “ihailla” tätä tehottomuutta:

  • Turun tartuntatautilääkäri A-studiossa ma 18.1.: olemme -nyt- aloittaneet kartoittamaan hoitolaitoksessa rokotettavia ja tehdäänkö kerralla. Rokotteet tilattu kuukausia sitten. Olisiko esim. influenssarokotusten yhteydessä voitu kartoittaa halukkuus?