Kysely: kannatatko ilotulitteiden kieltoa?

Suomessa nousee säännöllisesti esille ajatus ilotulitteiden kiellosta. Koko minun elinaikani asiaan liittyvät rajoitukset ovat tiukentuneet, turvallisuudesta ja ympäristöstä kannetaan huolta. Samaan aikaan monet kokevat, ettei rajoituksiin ole syytä, koska niitä on jo tarpeeksi, ja kyllähän nyt kerran vuodessa pitää saada ampua raketteja. Mitä sinä ajattelet? Keskustele ja perustele! Äänestä kyselyssä!

Ilotulitteiden kieltäminen
  • Ilotulitteet pitää kieltää kokonaan kaikilta
  • Ilotulitteiden käyttö pitää rajata ammattilaisille
  • Ilotulitteista pitäisi tehdä luvanvaraisia, esim, “ilotuliteajokortti”
  • Nykyiset rajoitukset riittävät, mutta valvontaa ja rangaistuksia väärinkäytöksistä lisättävä
  • Nykyinen tilanne on kaikin puolin tyydyttävä
  • Rajoituksia on liikaa ja niitä pitäisi vähentää
  • Rajoitukset tulisi poistaa kokonaan tai suurimmaksi osaksi

0 äänestäjää

1 tykkäys

Minusta on kivaa katsella ilotulituksia ja juhlistaa vuoden vaihdetta, mutta en jaksaisi niiden vuoksi lähteä kovin pitkälle, joten minusta on erittäin hyvä, että satunnaiset ihmiset voivat ostella ilotulitteita ja tarjota meille muille iloa. Parempi myös tuhlata kaverin rahoja taivaalle kuin omia tai kunnan.

Mielestäni todellisia ongelmia on kaksi; roskia ei siivota ja eläimien, villien ja lemmikkien, rauha häiriintyy. Ensimmäiseen auttaisi ihmisten välittäminen luonnosta, mutta siihen ei kaiketi voi kehittää valvontaa ja rangaistuksia enempää.

Tilannetietoa asiaan liittyvästä kansalaisaloitteesta, eli f2-f3 luokan tuotteiden kuluttajakäytön kieltämisestä

7.11.2019 aloite jätetty
Aloitteen sisältö:

27.11.2019 Lähetekeskustelu eduskunnassa
Tiivistelmä: perus jorinaa asian ympärillä ja lähetetty talousvaliokuntaan käsiteltäväksi
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_71+2019+4.aspx

29.11.2019 talousvaliokunta vastaanotti aloitteen.
12.2.2020 Talousvaliokunta keskusteli asiasta. Ei tietoa mitä päätettiin. Ks. Kuva.

3.12.2020 aloitteen tekijän tiedote
Tiivistelmä: Talousvaliokunnan olisi syytä käsitellä asia koronasta huolimatta ohjeidensa mukaisesti. Ks. Kuva.


Ei kaikesta tarvi aina tehdä niin vaikeaa ja byrokraatista, ennemmin kuin rajoituksin mennään niin pitää panostaa neuvontaan ja ennaltaehkäisyyn. Suojavarustieden ja toimien lisäämiseen pitää panostaa, esimerkiksi velvoittamalla myyjä antamaan jokaiselle asiakkaalle kaupanpäällisenä suojalasit mukaan. Niiden hinta ei ole vaikea sisällyttää tuotteiden hintaan.
Kaikenmaailman kurssikortteja on nyt jo liikaa, tuntuu että kohta aletaan vaatia hygieniapassia, että saa tehdä voileivän kotonaan.

2 tykkäystä

Suomi on rajoitusten määräysten ja valvonnan luvattu maa. Vastustan rajoitusten lisäämistä, oikea tie niin tässä kuin monessa muussakin asiassa on kansalaisten itsestään vastuun korostaminen tiedotuksellisesti ja seuraamuksellisesti, ei laatimalla uusia ja uusia määräyksiä tai rajoituksia. Se tie johtaa uusavuttomuuden kasvamiseen entisestään, jo nyt tuntuu, että maalaisjärki on katoava luonnonvara Suomessa.

Mielestäni ilotulitteiden käyttö on täysin turhaa rahan haaskausta.
Tuollakin rahalla mitä uutenavuotena paukutellaan saataisiin Suomalaisille asunnottomille jotakin parannusta jokapäiväiseen elämiseen.

1 tykkäys

Eikö kyseessä ole yksityinen rahankäyttö, jota ei valitettavasti voi sosialisoida, julkista rahaahan ei ilotulitteisiin ole käytetty enää vuosikymmeniin?

3 tykkäystä

Kaupunkien ja kuntien järjestämät ilotulitukset kyllä taidetaan vieläkin kustantaa ihan budjettivaroin. Ainakin näiden järjestämisestä päätetään hallituksissa tai valtuustoissa.
Mielestäni ilotulitukset jos niitä nyt täytyy pitää, pitäisi olla ainoastaan ammattilaisten käsissä ja keskitetysti. Näin säästytään kansalaisten vammautumisilta, eläinten ja lasten kauhukokemuksilta. Olen liiaksi nähnyt ilotulitusarkoja eläimiä, jopa metsästyskoiria, jotka eivät aseen paukahdukseen reagoi mitenkään. Olen myös nähnyt pauketta ja välkettä pelkääviä peltorit päässä olevia lapsia.

Ei kyllä äkkiseltään tule mieleen yhtään kuntaa/kaupunkia, joka olisi viime vuosina ilotulituksia järjestänyt🤔 Ainakin täällä itäisessä Suomessa moni kuntalainen on erehtynyt luulemaan kaupungin järjestämäksi yritysten/yhdistysten tai yksityishenkilöiden tarjoamia ja kustantamia ilotulituksia😊 Vaan on ne ilahduttanut monen monia lapsiperheitä talven pimeydessä👍

Entisenä Turkulaisena kävin kurkkaamassa kaupungin sivuilla ja ainakin Turun kaupunki on budjetoinut tulituksen vielä viime vuonna. Jossain välissä se oli muistaakseni lasershow.

1 tykkäys

Kannatan vapaampaa yhteiskuntaa ja älyttömien kieltojen karsimista. Ilotulitteiden kohdalla nykysäännöstö on hyvä. Kevyitä ilotulitteita voisi myydä nuoremmillekin, ja näiden raskaampien kohdalla ei muutoksia tarvita: K18 ja tulitusaika klo 18 alkaen on oikein hyvä. Kaupungit ja kunnat voisivat kyllä suositella alueita, joilla ampuminen on suotavampaa kuin muualla. Esimerkiksi omakotitaloalueilla ilotulitteista tulee tulipalovaaraa ja elukat säikkyvät. Jos jotain uusia kieltoja haluaa keksiä niin ampuminen 100 metriä rakennuksista pakottaisi ampujat aukeammille paikoille.

1 tykkäys

Tuosta valvonnasta en olisi niinkään varma, esimerkkinä juuri nämä ilotulitteet. Ensimmäiset raketit ammutaan aina ensimmäisenä päivänä kun niiden myynti alkaa. Ja tuo jos mikä lisää ilotulitteiden haittoja. Eräskin tuntemani koira omistajineen oli säikäytetty todella pahasti paukuttelemalla aivan heidän edessään, luonnollisesti ennen luvallista paukutteluaikaa. Aattona he pysyivät visusti sivussa kaikesta paukuttelusta. Asiassa kuin asiassa on aivan liikaa niitä, jotka eivät katso että säännöt, tai edes järkevä käytös, kuuluvat heille. Maalaisjärki on kyllä poistuvaa voimavaraa.

Vielä kun joku keksii miten paukuttelu rajataan tuolle sallitulle ajalle. Epäselväksi jää mitä nuo “kevyet ilotulitteet” ovat, Google ei selvitä asiaa. Pääosin alle 18 vuotiaat vastaavat siitä paukuttelusta myynnin aloittamisen ja aaton välillä.

Ainakin aiemmin oli minusta mm Helsingissä määritetty keskusta-alueita, joissa ei saanut ampua raketteja, kannatettava ratkaisu. Eihän se 100%sti tietenkään poistanut ilotulitteita, mutta jos vaikka 80% vähensi rakettien paukuttelua kyseisillä alueilla, niin merkittävä vaikutus ja parannus.

Kannatan kieltoa, ammatilaisten paukuttelut ovat paljon komeampiakin.

1 tykkäys

Kiellettävä muilta kuin ammattilaisilta.Moni ei ymmärrä kuinka paljon ylimääräisiä ,täysin turhia kärsimyksiä paukuttelu aiheuttaa mm. koirille ja hevosille.Todella itsekästä toimintaa koko homma.