Mitä eroa on Päivi Räsäsellä ja Alexei Navalnyilla?

Pahoittelut, että puhun toisen puolueen ihmisestä, mutta minusta sanan vapaus on tärkeää.
Facebookissa joku kyseli miksi Venäjä ei saa vainota Navalnytä mutta Suomi saa vainota Päivi Räsästä.
Räsänen on siis SKDL:n johtaja, joka puhuu läpiä päähänsä. Mutta kuvittelen, että hänellä on siihen oikeus.
.

Päivi Räsänen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan 1995 ja hän on kylläkin Kristillisdemokraatti ja ollut sitä aina. SKDL eli Suomen Kansan Demokraattinen Liitto lopetettiin jo 1990. Sitä paitsi Venäjä ei vainoa Navalnyä. Navalnyi on tuomittu talousrikoksista jo seitsemän vuotta sitten ja hän rikkoi saamaansa ehdonalaista tuomiota ja joutuu sen takia vankilaan.

Facebookissa on sananvapaus. Mutta jotkut luulee, että sananvapaus antaa oikeuden henkilöiden ivaamiseen ja pilkkaamiseen ja väärien tietojen kirjoittamiseen vahingoittamistarkoituksessa. FB:ssä kirjoitellaan lähinnä mutu tuntumalla ja luulon perusteella. Sama on meininki tälläkin foorumilla. Kirjoitellaan mutu tuntumalla eikä vaivauduta tutkimaan perusteellisesti niitä asioita joista kirjoittaa. Jos halutaan jotain ryhtiä tähän Liikkeen foorumiin niin kirjoittajien kannattaisi ensin selvittää itselleen tunteeko tosiasiat mistä kirjoittaa ja sitten kannattaa netistä tarkistaa onko oikeassa.

3 tykkäystä

Aivan oikein. Jostain syystä Suomen kristillisdemokraatit r.p. lyhennetään KD eikä, kuten voisi luulla, SKD.

Muistin näemmä väärin puolueen. Mutta oikeastaan mietin Navalnyn ja Räsäsen kohtelua. Mikä hyvänsä on Navalnyn rikos, hänen rangaistuksiaan ei lännessä kovin yleisesti hyväksytä. Räsäsen kohtelu muistuttaa minun mielestäni kovin paljon vainoa, muttei siitä puhuta.

2 tykkäystä

Navalny muutoin kannatti Krimin miehitystä. Ja jos ukrainan historiaan haluaa tutustua niin googlesta löytyy tietoa. Ukraina on “maa”, jonka yli on kävelty jo mongolian klaanien ajoista lähtien. Ja Neuvostoliiton hajoamisessa määritellyt rajat eivät kuvaa kaikkien käsitystä. Kiistana oleva alue liitettiin tsaarin Venäjään jo 1700 -luvulla. Siksi sen asukkaille Venäjä on se kotimaa.

Ukrainan surullinen tilanne ei juurikaan liity kunnallispolitiikkaan. Silti koko sydämestäni toivon, että Krimi vapautuisi mahdollisimman pian laittomasta vallankaappauksesta ja sotilasoperaatioista. Saakoon Ukraina vihdoin nauttia rauhasta omalla maaperällään.

1 tykkäys

Ukraina itsenäistyi Neuvostoliitosta 1991. Krimin miehitys alkoi 2014. Ukrainalla oli reilut 20 vuotta aikaa saada itsenäinen valtio, mitä saatiin aikaan oli korruptiota, sekasortoa ja vallankumouksia toinen toisensa jälkeen ja maa taantui taloudellisesti banaanitasavallan asteelle. Rauha ei maahan palaa vaikka Venäjä luopuisi Krimistä, jota se ei tee. Stalinin harjoittama kansakuntien sekoittaminen koski myös Ukrainaa. Varsinkin Itä-Ukraina on hyvin venäjämielistä ja katsoo kuuluvansa mieluummin venäjään. Tilanne on hankala myös niiden miljoonien? kannalta joiden vanhemmat asuvat Ukrainassa, mutta lapset ovat asuvat Pietarissa, Moskovassa, ovat perustaneet perheen ja ovat jo sekoittuneet hyvin venäläiseen yhteiskuntaan. EU:lla ei ole asiaan mitään muuta kuin päätöslauselmia niinkauan kuin EU on riippuvainen Venäjän maakaasusta. Ukrainan tilanne on surkea, katsoipa sitä miltä kantilta tahansa. Enkä usko, että ratkaisu olisi nykyisen sukupolven hallinnassa.

1 tykkäys

Olen pitälti samaa mieltä kuin myllis. (Aloitin kyllä tämän keskustelun kirjoittamalla ihan eri aiheesta.)
Kun muistaa uutiset ja juorut Ukrainasta, esimerkiksi presidenttien kohtelu, Venäjän kaasun varkaus ja niin edelleen, ei Ukrainalla hyvin mene. Venäjän kaasun varastaminen on syynä Nord stream-putken laittoon. Eikä kaasuvarkaus mitään sympatiapisteitä saa muutenkaan. En ole katsonut tarkkaan Ukrainan maantiedettä, mutta jos jollain alueella on Venäläisenemmistö, se tuskin palaa Ukrainalle. Laivastotukikohtakaan tuskin palaa, ei Iso-Britanniakaan luovu Gibraltarista.

Edit : Ukraina varasti kaasua, ei öljyä.

Ukrainan historia ja nykytilanne ovat “pikakelattuna” kuin Suomen ennen asema ennen itsenäistymistä. Toivottavasti separatistit ymmärtävät muuttaa naapuriin pysyvästi, ennen muin emämaan tuki loppuu lisääntyvien talouspakotteiden vuoksi.

Talouspakotteet eivät Venäjää hetkauta. Lisäksi maallla on valtava kultavaranto 1238 tonnia kultaa, joka on noin 12% maan kassavarannosta. Kultavarannon hinnan voi laskea nykyisellä kullan kilohinnalla eli noin 48.000e/kilo. Pakotteet ovat aiheuttaneet, että talouspolitiikassa on korostunut tuonninkorvaus, eristäytyminen ja valtiojohtoisuus. Mutta pakotteista huolimatta, monilla EU:n firmoilla myös Suomella (tunnetuin lienee Fortum meillä) on isot investoinnit ja hankkeet Venäjällä. Ja toisaalta Venäjän rahalla rakennetaan Suomeenkin yhtä ydinvoimalaa. Kävin viimeksi Omskissa ja siellä oli kaupoissa ihan normaalisti esim. Valion tuotteita (lähinnä juustoja) ja huoltoasemilla oli Nesteen öljyjä (kun Nesteen öljyt ovat venäläisten mielestä parhaita). Ymmärsin, että tuotteita hankitaan välikäsien kanssa reittiä Baltia-Valko-Venäjä-Venäjä pitkin. Varmaan muitakin on. Tosin onhan saatavuus normaalikäytöntöön verrattuna pientä. Mutta pakotteet vuotavat aina jostain kohdin. Se, mikä Venäjään sattuisi kipeästi olisi öljyn ja mineraalien hinnan lasku pysyvästi. Niin kauan kuin armeija pysyy Putinin takana (ja miksei pysyisi) en jaksa uskoa, että poliittinen liikehdintä nousee kovin isoksi. Sitä virhettä Putin tuskin enää toista kertaa tekee, että huonontaa jo saatuja kansalaisten etuja vrt. eläkeuudistus, joka söi Putinin kannatuksesta leijonan osan ja sitä hän ei ole saanut takaisin.