Mittavaa rahoitusta vaativat projektit Suomessa – Caruna takaisin suomalaisille?

Suomessa on tehty veronmaksajille miljardeja maksaneita, todella typeriä virheitä. Nyt viimeksi Fortum. Sitä ennen mm. Carunan myynti, Telia seikkailut Saksassa, Kemiran myynti jne.

Mutta mitäpä, jos päätettäisiin Saksan Uniperin tapaan ”kansallistaa” Carunan sähköverkot takaisin suomalaisille?

Verkkojen ostaminenhan oli valtava sumutus, ”puhallus”, jota moni ei ehkä tule ajatelleeksi. Tällä hetkellä Caruna kerää mittavia voittoja suomalaisilta, ja näillä voitoilla vähitellen saa itselleen takaisin verkoista suomalaisille maksamansa summan (!!!). Siis suomalaiset itse maksavat vähitellen verkkojen ostohinnan takaisin ostajille, ostajien yrityksestä kotiuttamien voittojen muodossa. Siis aivan uskomaton puhallus, johon poliitikot ymmärtämättömyyttään lankesivat, ja jolla sähköverkot vietiin suomalaisilta ulkomaiseen omistukseen ”ilmaiseksi” pienin huomaamattomin askelin.

Mielestäni verkot pitää ehdottomasti saada takaisin. Koska Suomessa ei ole omaisuuksia, joilla voitaisiin ostaa takaisin, seuraavassa yksinkertainen keino, jolla siirto voitaisiin toteuttaa. Tämä edellyttäisi kuitenkin valtiolta päätöstä ja neuvotteluita, että Suomi päättää ”kansallistaa” verkot takaisin Suomeen esimerkiksi tuotantovarmuuden vuoksi.

Idean ytimessä on yksinkertaisesti pitkäaikainen annuiteettilaina, jonka valtio ottaa/takaa ja jolla verkko maksetaan.

Jos lainan suuruus/hankintahinta olisi esim. 7 miljardia, takaisimaksuaika 20 vuotta, korko 2,5% ja lainan takaisinmaksajina kaikki Suomen 2,5 miljoonaa verovelvollista, olisi kuukausilyhennys per veronmaksaja n. 11,5 € Maksut voitaisiin kerätä verotuksen yhteydessä. Caruna oyj siirtyisi veronmaksajien omaisuudeksi tai vaihtoehtoisesti valtion omistukseen.

Liitteenä kuva laskelmasta eräillä parametreillä.

Eläkeläisellä on aikaa miettiä tällaisia, terveisin

Risto

1 tykkäys

PS. Tällä mekanismilla voitaiin rahoittaa tietenkin kaikenlaisia muitakin suuri projekteja Suomessa.

Koko sydämestäni kannatan ajatustasi Carunan kansallistamiseksi !

Kiitos Raini kannatuksesta.

Muutama sata miljoonaa euroa menee nyt ja jatkossa vuosittain kankkulan kaivoon ellei mitään tehdä, plus että päätäntävaltaa ei ole perusinfraksi katsottaviin verkkoihin. Ikävä kyllä näyttää siltä, että kun nämä sankaritoimitusjohtajat ja -poliitikot päättävät lähteä seikkailemaan tulee vain veronmaksajille nenille. Olisivat edes sijoittaneet saamansa varat esimerkiksi kotimaassa rakennettaviin voimaloihin, niin olisimme sähkön viejiä eikä tuojia.

2 tykkäystä

Tässä olisi Liike Nyt:lle hyvä asia alkaa ajamaan eteenpäin.

1 tykkäys

Hieman ihmettelen tätä sähkönsiirtoyhtiön kansallistamista. Ja miksi juuri Caruna? Muitakin merkittäviä verkkyhtiöitä on. Meillähän suurin ongelma on se, että valtion omistuksessa ei ole sähköenergian tuotantoa. Taidamme olla siltä osin ainoa pohjoismaa. Ainakin Ruotsilla ja varsinkin Norjalla on merkittävät kansalliset sähkövoimayhtiöt. Kansallistetaan siis TVO. Sillä tavoin voimme ainakin joltain osin vaikuttaa kotimaan energiahintoihin. Toinen ehdotus on, että teemme Nordic Spot suomenhinnastoon aluevyöhykkeet, joiden mukaan hinnoitellaan ns. tuntisähkö. Näinhän muutkin pohjoismaat tekevät.

2 tykkäystä

Jos olisit lukenut tarkemmin olisit huomannut, että ajatus olisi, että perusinfraamme luettavissa olevat sähköverkot palautettaisiin takaisin suomalaiseen omistukseen kuten Saksassa aiotaan Uniperin suhteen. Tällä hetkellä Carunan omistaa ulkomaalaiset yli 90 prosenttisesti ja rahavirta on Suomesta ulos. Mikään ei myöskään takaa, että ulkomaiset omistajat päätöksillään ajaisivat suomalaisten kuluttajien etua.

TVO on suomalaisten energiayhtiöiden yhdessä omistama ja tuottaa näille sähköä omakustannushintaa. Sen “kansallistamista” ei olisi mitään hyötyä.

2 tykkäystä

Olen kyllä samaa mieltä kanssasi, että kaikki luonnolliset monopolit tulisi kansallistaa. Niisähän ei synny hintaan vaikuttavaa kilpailua. Eli myös verkkoyhtiöt. Niisä ei markkinatalous voi edes toimia.
EU tuskin antaisi edes mahdollisuutta kansallistaa vain yhtä verkkoyhtiötä. Lisäksi LiikeNyt panostaa yrittäjyyteen ja markkinatalouteen. Kansallistaminen on kumpaakin periaatetta vastaan.