Nuorisoväkivalta

Helsingissä alkaa olla aika huolestuttavaa menoa uutisten mukaan. Keskustassa liikkuu joukoissa yli sata mahdollisesti vaarallista nuorta. Aiheesta on paljon keskusteltu mediassa ja artikkeleita kirjoiteltu, mutta vielä ei ole todellisia toimenpiteitä tällaista pysäyttämiseksi.

Poliittisesti tämä nähdään maahanmuutto-ongelmana ja Persut viittaavat Ruotsin samanlaisiin ongelmiin. Osa puolueista hyssyttelee ja sanoo sen olevan vain kotouttamisongema eli lisää rahaa avustustoimintaan.

Poliisin mukaan jengeissä liikkuu kantasuomalaisia ja ulkomaalaisia eikä tunnu olevan kovin huolissaan ainakaan julkisesti tästä vaikka nuoriso on puukottanut ihmisiä.

Huumeet, veitset ja aseet pitää saada pois kaduilta ja nuoriso pitää saada kuriin. Alaikäisiä on mukana paljon eikä heidän rangaistukset vastaa tekoa muuten kuin vahingonkorvauksen puolelta eikä sitä tarvitse miettiä jos ei ole omaa rahaa. Tarvitaan kovempia otteita jos haluamme pitää kadut turvallisena - helpommin huostaan ja pois kaduilta.

Samanlaista toimintaa on ollut ennenkin eli ongelma ei ole uusi, mutta nyt se on räjähtämässä käsiin.

Mitkä olisivat teidän mielestä parhaat tavat hoitaa tämä sekä nuorison ongelmia yleisesti?The first step in solving a problem is recognizing there is one.

1 tykkäys

ongelman ydin lienee liian tiivis ulkomaalaistaustaisten henkilöiden asuttaminen helsingissä. perheiden ongelma on, etteivät kotoudu tänne eivätkä osaa luoda lapsilleen vankkaa perustaa elämänhallintaan. ollaan myös liian lepsuja koulunkäynnin suhteen, ei valvota oppimistasoa eikä piitata kaveriporukasta, jossa lapset ja nuoret liikkuvat. eli asuttamista tulisi hajauttaa, kotouttamiseen tulisi panostaa tuloksia tuottavasti, työtä ja oppisopimuskolutusta tulisi tarjota mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. erityisesti ulkomaalaistaustaiset naiset tulisi kouluttaa ja kotouttaa napakasti. :smile:

2 tykkäystä

Yksi asia rikollisuuden ja väkivallan hillitsemiseen olisi tuntuvammat rangaistukset.
Teoista pitää olla seuraamukset.

Nythän nämä lähinnä hyväksytään, vedoten ongelmiin, vaikeisiin koti- yms oloihin jne.

Sehän ei kuitenkaan saa oikeuttaa käyttämään väkivaltaa, ilkivaltaa yms. tyystin sivullisia kohtaan! Kyllä teoistaan on kannettava vastuu. Toinen asia on toki sitten nuo alussa mainitsemani ongelmat. Niihinkin olisi löydyttävä resursseja, tietenkin…

Parikin tutkimustulosta tähän ketjuun:

Ensinnäkin nuorisoväkivalta on vähentynyt viime vuosina mikä on ehdottomasti hyvä asia. Huono asia on että tapaukset ovat entistä vakavampia nimikkeitä mutta silti merkki että jotain tehdään myös oikein kun tapaukset vähenevät.

Toisekseen kovemmat rangaistukset eivät vähennä rikollisuutta, varsinkaan viha- tai intohimorikoksia. Tästä on kriminologian tutkimukset käytännössä yksimielisiä. Syy siihen on ettei noissa rikoksissa tekohetkellä mietitä seurauksia jolloin niitä tehdään joka tapauksessa ja seuraukset sitten syrjäyttävät nämä tekijät yhteiskunnasta jolloin rikoksen uusimistodennäköisyys nousee merkittävästi lyhyempään rangaistukseen verrattuna.

Parasta hoitoa nuorille on integrointi: koulutus, työllistyminen, harrastukset. Nuorten pitää tuntea kuuluvansa yhteiskuntaan ja heillä tulee olla sosiaalisia suhteita. Pudokkaita varten sitten tehokas mielenterveys ja päihdehuolto.

Kyllä, tämän tiedän myös, ymmärränkin, mutta vaikea aina täysin hyväksyä. Varmaan en ole ainut, kenen oikeustajua vastaan tämä kuitenkin sotii…? Puhumattakaan uhrin ja uhrin omaisten näkökulmasta. Liian usein kuulee juuri, että uhri pahimmassa tapauksessa menettänyt henkensä tai vammautunut, tekijä sen kun vaan porskuttaa eteenpäin. Sanktiona ehkä 2 kk ehdollista ja sakot yms korvaukset joita ei koskaan edes maksa. Juuri eilen oli MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa juttua, kuinka uhrit jäävät usein ilman minkäänlaista korvausta. Eikä tietenkään näitä edes rahalla kokonaan korvatakaan! Lisäksi nämä rikolliset valitettavasti usein tiedostavat tämän asian, eikä siitä syystä piittaa sitäkään vähää teoistaan. Tämäkin kyllä fakta, surullinen sellainen. Koskee muuten myös muita kuin nuorisoväkivallan tekijöitä. Ylipäätään rikollisia, vanhempiakin. Siksi voisikin joskus laajentaa kysymystä, uuteen ketjuun.

Mutta tähän, olisiko joku sellainen rangaistusmalli, jossa ensin tulee sanktio. Teosta riippuen sakot/vankeutta. Sen jälkeen joku koetusaika, jonka elettyään kunnolla, tämä rikosrekisteri pyyhkiytyy pois, ja pystyy taas palaamaan normaaliin yhteiskuntaan? Toki vakavat väkivallanteot on eri asia. Mielestäni jos riistät joltain sivulliselta ihmisoikeudet, olet silloin luopunut myös omistasi!
Hankalia juttuja, mutta näistä ongelmista vaan pitäisi avoimesti puhua!

Juuri näin! Ja kuten aiemmin jo sanoinkin, näihin ensisijaisesti tulisi lisätä kiirellisesti resursseja! Vaan nytkin, tässä maailman tilanteessa, haasteita riittää.
Tässäkin kuitenkin usein unohtuu se, että olisi korostettava myös omaa vastuuta, jokaisen tekemisistä! Liian usein mennään tälle ns. hyssyttelylinjalle, teoille haetaan aina joku syy jostain muualta kuin henkilöstä itsestään. Ja tätähän myös käytetään jopa häikäilemättömästi joskus hyväksi! Olenpa ihan nähnyt, kun omankin jälkikasvun koulussa muutamat näin tekevät…

Tämä vasta varsin pieni avaus tähän asiaan. Kuten sanottu, laaja juttu, ja iso ongelma.