Poliisi (sisäinen turvallisuus)

Poliisin resursseista puhutaan paljon. Eikö yksi vaihtoehto olisi ns. Amerikan malli eli poliisit partioisivat autoissa yksin. Tulisi näkyvyyttä lisää ja poliisi kerkiäsi nopeammin tapahtumapaikalle koska autoja voitaisiin pitää liikenteessä “tupla” määrä nykyiseen verrattuna. Haittapuolina tietysti olisi että poliisien työturvallisuus heikkenisi, mutta sitä voisi puolestaan lisätä esim. haalarikameroiden käytöllä jolloin saataisiin suoraa kuvaa esim. tilanne keskukseen. Siitä tietysti puolestaan seuraisi ongelmia yksityisyyden suojaan että mitä ja missä saa kuvata. Asiasta pitäisi käydä avointa keskustelua koska nykytilanne ei ole hyvä ja rahaakaan ei ole loputtomasti käytettäväksi.

4 tykkäystä

Itse Turvallisuus alalla työskentelevänä en näe tuota hyvänä missään muotoa otetaan vaikka tosi elämän esimerkki on kiinniotto psykoosissa oleva aineiden käyttäjä jonka maahan vienti ja raudoitus on vaatinut usean jv työn, soitetaan poliisi ja saadaan yksi auto yhdellä poliisilla joka esim juhannusyönä voi kestää kun ei ole kiireellisin tehtävä kun on jo nipussa. SItten todetaan että ei hän yksi voi tälläistä kyytiin ottaa ja odotellaan taas… Nyt meillä on tilanne että kun Pollisin soittaa paikalle tietää että yhdessä autossakin on tarpeeksi kykyä ja voimaa perus tilanteen hoitoon. Toisekseen tää yhden Poliisin käytäntö on yksi syy miksi Yhdysvaltain poliisi joutuu turvautumaan aseeseen useasti asiasta tehtyjen tutkimusten perusteella.

Yllä oleva esimerkki on alku osaltaan tosi ja paikalle tosiaan odotettiin tovi poliisia mutta saatiin maijja kahdella poliisilla jotka laittoivat jalkaraudat meidän rautojen lisäksi sekä kaksi jv loukkaantui tilanteessa siinä määrin että joutuivat lopettamaan vuoron.

Kamerat ovat hyvä toki kun parantavat Poliisin ja asiakkaan oikeus turvaa mutta ei niistä ole realiaikaiseen tilanteen seurantaan siinä kohtaa kun häke näkee että tilanne menee pahaksi se ei yksi olevaa Poliisia lohduta että apu tulee 3-5min päästä kun ne on pitkiä minuutteja joiden aikana ehtii tapahtua paljon. Että jos vaan parannetais budjettia Poliisilla ja muulla Pelastusalan henkilöstöllä niin että jos jollekulle sattuu jotain.

5 tykkäystä

Eikö poliisilla voisi olla tainnutusase mukana jolla yksinkin toimiessa voisi tarvittaessa tainnuttaa jos joku käy aseen kanssa päälle tai on muuten vaaraksi muille ja itselleen. Ennen lyötiin surutta pampulla nyt selitellään ja silitellään…

Kun olet yksin partiossa ja tilanteessa on aivan sama onko sinulla tainnutusase vai ei. Sitä paitsi tainnutusase ei toimi kaikissa tilanteissa. Joudut joka tapauksessa raportoimaan tilanteen ja vaatimaan lisävoimaa. Nykymaailmassa törmää kaikenlaisiin huumehörhöihin ja sekopäihin joten yksin toimiminen on todella väärä johtopäätös poliisin resurssiongelmaan. Nykyään jos löisit pampulla pidätettävää, löisit myös itsesi ulos poliisivoimista.

Ennen oli ennen. Laitetaan joku kävelemään auton eteen ja huutelemaan varoituksia jotta auto tulee, väistykää.

2 tykkäystä

Samaa mieltä Juhanin kanssa että riittävästi rahaa poliiseille, valitettavasti vaan valtion kassa ammottaa tyhjyyttään. Tuossa Juhanin esimerkissä jossa kaksI jv:tä loukkaantui tilanteessa niin olisivatko loukkaantuneet jos poliisi olisi tullut nopeammin paikalle (vaikka se yksikin poliisi) vai “räjähtikö tilanne heti ns. silmille”. Poliisi olisi voinut käyttää etälamautinta ja tilanne olisi ratkennut ilman painia ja loukkaantumisia. Monissa isommissa kaupungeissa tilanne on varmasti ihan ok, mutta jos poliisin tulo paikalle kestää akuutissa tilanteessa 20-30 minuuttia niin se on ihan liian kauan.
Aivan hyvin voisi kokeilla jossain kaupungissa “yhden poliisin systeemiä”.
Voitaisiin sen jälkeen katsoa vähenikö rikollisuus koska poliisi olisi näkyvämmin esillä?
Tulisiko poliisi kuinka paljon nopeammin paikalle koska autoja olisi tupla määrä liikenteessä?
Lisääntyisikö poliisin voimankäyttö?
Lisääntyisikö poliisiin kohdistuneet uhkatilanteet? jne.
Rahaakin toki sekin maksaisi jos yhden auton sijasta liikenteessä on kaksi autoa ja pitäisihän sitä poliiseille palkassa jollain tavalla hyvittää yksinajo.
Mutta se rahallinen säästö voi tulla valtiolle muuta kautta esim. jos poliisi on nopeammin paikalla ja estää puukotuksen. Tällöin henkilö pelastuu eikä joudu esim kalliiseen tehohoitoon tai vastaavaan.

Niin siis järjestyksenvalvojahan on ravintoloissa ja tapahtumissa sen takia kun poliisi ei voi olla 24/7 käytettävissä ja väliin on mentävä kun tapahtuu eikä vois seistä sivussa odottamassa sitä poliisia. Sivullisten suojaaminen on osa järjestyksenvalvontaa ja se tarkoittaa joskus itsensä asettamista nyrkkien eteen, ammatin vaaroja joka on pakko hyväksyä jos alan töitä tekee. Tapahtui tosiaan festivaalilla. Juhannus on yksi vilkkaimpia pyhiä tehtävien suhteen niin poliisille, pelastuslaitokselle ja yksityiselle turvapuolelle.

Tossa yksi auto ja poliisi on toinenkin ongelma, mitä sitten kun pitää turvata ambulanssissa kuljetuksen aikana hoitoa kuka ajaa poliisi auton perässä?

Kuopiossa yksi mies/yksi auto – systeemiä kokeiltiin vuosikymmeniä sitten. Tuloksista en muista lukeneeni mitään, mutta eihän se ainakaan yleistynyt. Ihan TV:n varassa on tietoni Jenkkilästä, mutta kyllähän siellä useinkin tilataan “backup” paikalle, kun ensimmäinen on kohteessa.

Eihän sitä tietystikään yksin pidä hyökätä tilanteeseen kuin tilanteeseen, vaan odottaa sitten se kollega paikalle ja tehdä yksin se mitä riitävän turvallisesti voi. Ja onhan meillä prätkäpoliisit, jotka liikkuvat ja pysäyttelevätkin yksin. Kyllä heillä varmasti on valmiina ajatukset ja suunnitelmat siitä milloin toimitaan yksin ja milloin odotetaan vahvistukset.

Kahden poliisin partio on osa järkevää työturvallisuutta, enkä millään muotoa kannata sen heikentämistä.

2 tykkäystä