Sössikö hallitus tilaisuutensa elvytysrahojen käytössä

Risto Siilasmaa kritisoi hallituksen t&k-politiikkaa epäjohdomukaiseksi;

  1. hallitus leikkaa tutkimuksesta ja kohdentaa saman rahan turvetuotantoon
  2. hallitus kohdentaa EU elpymispaketin rahoja VR-kulunvalvonnan kehittämiseen mieluummin kuin tulevaisuuden teknologioihin

Tiivistäen, olemmeko väärällä tiellä? Elämme aikakautta, jossa palvelut digitalisoituvat joka tapauksessa. Suomi on kallis maa bulkkituotantoon, mutta meillä olisi mahdollisuus olla teknologioiden kehittäjänä kärkeä. Mitä mieltä arvoisat parlamentin edustajat ovat?

Linkki HS:n artikkeliin (valitettavasti taitaa olla maksumuurin takana) Suomi putoaa digikilpailussa ja hallitus haaskasi tilaisuutensa EU:n elvytyspaketin rahojen käytössä, sanoo F-Securen Siilasmaa - Talous | HS.fi

Myös yritykset saavat kritiikistä osansa. Vetoomus: Suomalaisten pkt-yritysten on herättävä digitalisoitumiseen - Uusiteknologia.fi

1 tykkäys

Suomalaisilla yrityksillä olisi paljon mahdollisuuksia maailmalla. Esimerkiksi Wilman kaltainen koulun ja kodin välinen kommunikointijärjestelmä. Vastaavia ei ole esimerkiksi Saksassa. Sen vieminen maailmalle olisi nyt helppoa, kun on kysyntää.

Siilasmaa on oikeassa, järjetöntä ottaa T&K-rahasta tuki turpeelle. Toki turvetuottajat tarvitsevat nyt tukea, kun toiminta lakkasi lähes yhdessä yössä hallitsemattomasti, kuten moni muukin hallituksen hoitama asia.

2 tykkäystä

Ilman muuta olen samaa mieltä siitä, että poistuvia tuotannon aloja pitää hallitusti ajaa alas, mikä tarkoittaa tarvetta tukea jollakin tavalla. Kysymys kuuluu silloin tuetaanko tuotantoa vai tuotantomuutosta. Lienee kuitenkin niin, että vanhoja turvetuotantoalueita voitaisiin kohtuulliselle menestyksellä metsittää. Vanhojen turvetuotantoalueiden metsitys onnistuu tuhkalannoituksella - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus

Tämä nyt meni vähän ohi oman aloitukseni.

Kehysriihen 35 miljoonaa euroa on vasta alkua – rehtori Keijo Hämäläinen: “Puhuisin kyllä katastrofaalisesta tilanteesta, jos tieteen rahoitusleikkaukset moninkertaistuvat”
#uutisvahti

https://yle.fi/uutiset/3-11950129

Tuohan on ihan normaalia vassari politiikkaa. Fiksut kyykkyyn tai Suomen tapauksessa (jatkunut jo pitkään) ulkomaille. Siskoni lapset (suvun välkyt) olivat molemmat 2 vuotta Aalto yliopistossa ja totesivat että 2 vuotta riitti. Molemmat muuttivat ulkomaille ja yliopiston tutkimus virkoihin. Tuskin tulevat Suomeen kuin kesälomalla? Mutta meillähän on metsää…ennen kuin EU kieltää sen hakkaamisen ja polttamisen saunassa. Suot ja kuokka Jussin kanssa on jo pannassa.

1 tykkäys

Tämäkin mielipide saattaa mennä ohi otsikon, mutta esim. Wilma olisi tosi hyvä vientituote. Meillä on Suomessa asioita, joita ei ole muualla.

Kysynkin, onko meillä ns. valtiojohtoista tahoa, joka oikeasti kävisi potentiaaliset vientuotteet/palvelut läp ja ne saataisiin maailmalle?

Vai onko tämä yksin ja ainoastaan yrityksen vastuulla saada tuote vientiin ja hakea avustukset ja perustella “tää meidän tuote on oikeasti hyvä”.

Miksi me ostetaan Ikean tuotteita? Eikö suomalaiset ole vähintään yhtä hyviä suunnittelussa ja toteutuksessa?
Ikea näin yhtenä esimerkkinä.

“pitää saada vienti vetämään”, joo-o, mutta pyöriikö siellä vuodesta toiseen samat tuotteet.

Kuinka ahkerasti me myydään terveydenhuoltoa? Suomesta mennään Viroon ja Ruotsiin. Kait rikkaita löytyisi maailmalta, jotka valmiita maksamaan esim. huippukirurgien leikkauksesta ja erinomaisesta jälkihoidosta?

Jos olen ymmärtänyt niin sairaanhoitajat lähtevät lähinnä Norjaan?, koska palkkaus on niin paljon parempi. Suomen terveysalan palkkaus on muutenkin aika surkea.

Suurin ongelma on esim. verrattuna ruotsalaisiin tai tanskalaisiin ja ääri esimerkkinä jenkkeihin, ettei meillä ole koulutettuja myyjiä eikä suomalaisten alemmuudentunnosta pääsemistä opeteta missään. Suomessa edelleen luullaan, että hyvä tuote myy itse itsensä.

1 tykkäys

Jaoin tämän tähänkin, mutta kommentti myös SOTE-ketjussa!

Nyt SOTE-uudistuksen ja aluevaalien tulossa, olen ottanut vahvan kannan hoitohenkilökunnan peruspalkkojen korotuksiin, lisät, pyhä-, ja ylityökorvaukset neuvoteltava uusiksi tämän myötä.

Olen samaa mieltä alemmuuden tunteesta ja rohkeuden, osaamisen puutteesta monilla aloilla. Missä se suomalainen SISU!?

Työttömiä paljon, hoitoalalla ja ravintola-alalla lehtitietojen mukaan huutava pula.

Te-toimiston määräyksellä hätäaputöihin, avustaviin tehtäviin. Terve, maalaisjärki-ihminen osaa laittaa tiskit, kerätä lasit, tyhjentää roskat, vaihtaa lakanat, jakaa puurot lautaselle, syöttää jne. jne.
Koulutusta vaativat työt jätetään lähihoitajille ja sairaanhoitajille esim.lääkehoito,haavanhoidot,voinnin arviointi…
Baarissa asiakaspalvelut ja lupia vaativat työt jää ammattilaisille.

Näiden kahden alan on uudistuttava, jos asioista halutaan kannattavampia, säästää, lisää työntekijöitä. Politiikkaa tässä tarvitaan.

Aluevaaleihin ei missään nimessä kunnanvaltuustossa istuvia ihmisiä tai kansanedustajia.

Liike Nytin ehdokaslistat pitää saada täyteen! Tämä on vasta aluevaalien eka kierros, siellä on virkamiehiä ja avustajia joka tapauksessa neuvomassa ja antamassa esityksiä. Kuka vaan voi lähteä ehdolle.

Miksi pitää olla “ns. valtiojohtoista tahoa, joka oikeasti kävisi potentiaaliset vientuotteet/palvelut läp ja ne saataisiin maailmalle”.
Yleisesti julkiset toimijat ovat taloudellisesti tehottomia eivätkä usein tunnu ottavan vastuuta asioista, saati sitten virheistä.
Suomessa Business Finland, johon on sulautettu ent. Matkailun edistämiskeskus ja viennin edistäminen, tukee yrityksiä vientiponnisteluissaan. BF toimii hyvin nyt jo. Annetaan yritysten kehittää tuotettaan / palveluaan ja lähteä maailmalle kun kokevat ajan olevan oikea.
Tässäkin yksityisomistus on hyvä, kun omistaja yleensä hakee kasvua ja tuottoa, jolloin vientiin suuntautuminen on luonnollista.

1 tykkäys

Hyvä Markus! Juuri näitä näkemyksiä, kokemuksia,mielipiteitä tarvitaan. Haluankin juuri sen tiedon, mikä tässä taustalla on, jos sanotaan vain, että “vienti ei vedä”.

Siksi mietin, tarvitaanko yrittäjille mitä lisää, että maailmanvalloitus olisi kannattavaa ja että yhteiskunnan päättäjät tekevät oikeita päätöksiä tukeakseen vientiä :muscle: