Sote suuri huijaus?

Nyt on mennyt hetki alkuvuoden vaaleista. Äänestysprosentissa jäätiin heikkoihin lukuihin, mikä itsessään antoi kuvan, että kansan ei kannattanut uudistusta. Ennen vaalejakin mielipidekyselyissä nousi esille, että kansan luottamus parempaan tämän uudistuksen myötä oli heikko.

Vieläkö moni muistaa ne suuret lupaukset, mitä eräät puolueet niin kovasti lupasivat uudistuksen myötä tulevan? Säästöjä, parempaa ja nopeampaa terveydenhuoltoa ja kaikkea muuta niin taivaallista. Hoitojonot katoaa ja lääkäreitä sekä hoitajia ilmestyy kuin tyhjästä.

Totuus on alkanut paljastumaan jo hyvinkin nopeaa vaalien jälkeen. Itse oli yksi niistä jotka ei uskonut sote uudistuksen lupauksiin ja hehkutukseen. Mielessä oli vain uusi kallis hallitus syömään rahoja pois oikeasta työstä. Nyt onkin sitten saatu kuultua miten näille “hyvinvointi” alueiden johtajille tarjotaan päälle 17 000€ plus lisä/edut kuussa. Tämä on vasta johtajan palkka, kun mukaan lasketaan muut johtajat, päälliköt, apujohtaja/päälliköt ja avustajat, niin kalliiksi tulee jo pelkästää nämä henkilöt. Eikä pidä tietenkään unohtaa vaaleissa valittujen palkkioita.

Ei tilannetta yhtään ole parantunut, että samaan aikaan, kun kilpaa ilmoitellaan näiden johtajien korkeita palkkoja, niin sanotaan ettei rahaa ole hoitajiin tai lääkäreihin. Toisin sanoen sen oikean merkittävän työn tekijöihin on jo rahat loppumassa ja olemme vasta alussa.

Kyllä tässä taas kansaa huijattiin oikein kunnolla, vaikka monet osasivat arvata ettei hyvää ole tiedossa, mutta tämä alkaa tuntumaan jo ihan puhtaalta ryöstöltä rivikansalaisia kohtaan. Tämänkö vuoksi maksamme veroja? Ei tämä sote uudistus ole ainoa ongelma vaan julkisen sektorinen tilannen yleensäkin on huolestuttava. Kansalta vaaditaan vain enemmän ja annetaan vähemmän. Mihin katoaa kaikki raha, jos kansalta joudutaan koko ajan leikkaamaan?

Pelottavinta tässä on ettei kansalla ole mahdollisuuksia edes estää tätä järjettömyyden kehittymistä.

3 tykkäystä

Mielenkiintoinen OECD tilasto Internetin syövereistä.
Lääkärit ja hoitajat yhteenlaskettuna suhteutettuna väestöön.
Tämän mukaan meillä on riittävästi terveydenhoitohenkilökuntaa, mutta nähtävästi he tekevät kaikkea muuta kuin hoitotyötä? Vai kupataanko rahat, jotka ohjataan terveydenhuottoon?
Linkki viimeisimpään tilastoon, ei Suomea: https://www.oecd.org/coronavirus/en/data-insights/number-of-medical-doctors-and-nurses

1 tykkäys

Kyseinen tilasto kai tarkoitti koulutettujen määrää, mutta ei kyseisessä työssä olevia? En ihan varmuudella löytänyt tietoa tuolta sivulta.

Mutta siis varmasti meillä Suomessa on tarpeeksi työvoimaa, sehän on selvä. Työttömiä on paljon ja siellä on varmasti osaavia työntekijöitä. Jos keskitytään tuohon hoitajien tilanteeseen, niin kyllä niitä on paljon poistunut hoitoalalta muihin töihin. Lisäksi hoitajat joutuvat työvuorojen aikana tekemään paljon muutakin kuin vain hoitamaan potilaita/asiakkaita. En sano että hoitajia on liian vähän kaikkialla, mutta monessa paikassa hoitajien määrät työvuoroissa on liian vähäiset. Totta kai vaikuttaa millaisia potilaita hoidetaan. Jos potilas pystyy itse kävelemään, syömään, käymään vessassa jne niin se ei tarvitse koko ajan hoitajaa. Mutta kun on osastoja joissa potilaat ovat niin heikossa kunnossa etteivät pääse edes itse sängystä tai pysty käymään vessassa tai pitää jopa syöttää, niin silloin vaaditaan enemmän hoitajia.

Olen itse nähnyt läheltä ja kuullut hoitajilta, että työvuoroissa on liian vähän hoitajia ja työtehtäviä on paljon. Aikataulu ei jousta yhtään missään päässä ja päivittäin tulee tapauksia mitkä häiritsee töitä entistä enemmän.

Mutta korostan ettei ongelma ei ole vain terveydenhuollossa, vaan myös muissakin julkisen sektorin auleissa kuten kouluissa ja sosiaali palvelut. Rahaa kyllä on pistää asiat kuntoon, mutta mieluummin valitaan palveluiden heikentäminen ja rahoitetaan kallista byrokratiaa mikä ei korjaa mitään.

2 tykkäystä

OECD:n tilasto ei ota huomioon asukastiheyttä. Joka kylässä tarvitaan hoitajia, vaikka lääkäri voikin olla kiertävä. Lääkärihän ei tee hoitotyötä vaan diagnostisoi ja hoitaa ne velvoitteet joihin laki ei anna hoitajalle pätevyyttä. Tällä tarkoitin, että tiheästi asutuilla alueilla hoitajamitoitus on helpompaa. Harvaan asutulla alueella mitoitus nostaa suhteellisesti enemmän hoitajia.

Totta hemmetissä kyse on Kepun puhalluksesta. Kepu yrittää sementoida itselleen mahdollisimman suuren osuuden maakunnista. Anteeksi hyvinvointialueista. Tätä koplaustahan on jatkunut maalaisliitosta asti. Varmaan opettavat koplaamaan Alkio-opistossa.

2 tykkäystä

Kyllä kyseessä on työtätekevä, ei pelkästään koulutetttu. Tässä linkki: Doctors | Health resources | OECD iLibrary

Ja määritelmä jos englanti sujuu:

Doctors are defined as “practising” doctors providing direct care to patients. However for some countries (Canada, France, the Netherlands, Slovakia and Turkey), due to lack of comparable data, the figures correspond to “professionally active” doctors, including doctors working in the health sector as managers, educators, researchers, etc. (adding another 5-10% of doctors). Doctors are usually generalists who assume responsibility for the provision of continuing care to individuals and families, or specialists such as paediatricians, obstetricians/gynaecologists, psychiatrists, medical specialists and surgical specialists. This indicator is measured per 1 000 inhabitants.

Tuon tiedon luinkin, mutta tuossa puhutaan lääkäreistä. Hoitajista ei ollut tuommoista samanlaista selvitystä.

Tilastossa täytyy olla joku käppi. Suomessa on n. 116000 ammattioikeuksin rekisteröityä sairaanhoitajaa. Ed. olevan tilastosta saadaan n. 93000 sairaanhoitajaa. Itse tunnen tai tiedän 6 sairaanhoitajakoulutuksen saanutta henkilöä, joista 1 on sairaanhoitajana työtehtävissä. Hänkin johtotehtävissä ykstyisessä senioritalossa. Muut eivät ole edes sosiaali- tai terveydenhoitoalalla. Tietojeni mukaan Suomessa oli v. 2021 73 428 työssä käyvää sairaanhoitajaa, jossa on mukana myös amk-ensihoitajat, kätilöt ja terveydenhoitajat.

Kunnan palveluksessa työskentelee 83 prosenttia ja yksityisen sektorin palveluksessa15 prosenttia sairaanhoitajan ammateissa työskentelevistä. Valtiolla tai valtioenemmistöisissä osakeyhtiöissä työskentelee noin 1,2 prosenttia ja yrittäjinä 0, 7 prosenttia (531 yrittäjää) sairaanhoitajan ammateissa työskentelevistä. Sairaanhoitajista 78 prosenttia työskentelee terveydenhuollossa ja 16 prosenttia sosiaalihuollossa. Loput vajaa kolme prosenttia työskentelee muilla toimialoilla. Terveydenhuollossa työskentelevistä sairaanhoitajista 64 prosenttia työskentelee terveydenhuollon laitospalveluissa. Sosiaalihuollossa työskentelevistä sairaanhoitajista 62 prosenttia työskentelee sosiaalihuollon laitospalveluissa.
Lähteenä tilastokeskuksen tilastoja. Valideetista ja reliabiliteetista en mene vannomaan.