Toisen asteen oppilaitokset yhdistettävä?

Onko järkevää pitää toisen asteen opinnot niin erillään toisistaan nykypäivänä?

Muistan lapsuudessa kun vanhemmat kertoivat lukio papereilla saavan parempaa palkkaa töissä. Nykyäänhän tuo ei päde enään ja tuntuu kuin lukio olisi menettänyt aikaisemman maineensa ja täten kummatkin toisen asteen opinto polut ovat samalla tasolla nykyään. Nykyäänhän kirjoituksiin voi mennä myös ammattikoulu papereilla.

Miksi näitä kouluja ei sitten yhdistetä yhdeksi kouluksi ja opiskelja itse valitsee päästyään kouluun haluaako hän valita teoreettisen opinto suuntauksen vaiko ammatti suuntauksen. Nykyään puhutaan paljon tiimi työskentelystä ja tälläinen asettelu mahdollistaisi moniosaamista yhteen paikkaan ja ehkä voisi saada hyviä projektejakin opiskelujen aikana.

Tämä varmasti toisi säästöjä sillä, että tällöin ei tarvitsisi pitää niin paljon erillisiä kiinteistöjä useammassa paikkaa. Laadukkaampaa opiskelua kun oppilaitokset voisivat tarjota huomattavasti enemmän opiskelijoille.

En tiiä sainko puettua ajatuksia tekstin muotoon järkevästä :slight_smile:

Minusta on tärkeää pitää erillään kaksi asiaa: se ovatko koulut organisaatioina yhdistetty vai ovatko tutkintolinjat yhdistetty.

Ensimmäistä voi jossain määrin kannattaa sillä minustakin erottelu lukio ja amislaisiin on kasvanut liian suureksi ja lisäksi voisi olla hyödyllistä että tekevät osittain yhteistyötä. Toki ongelmaksi voi muodostua tilat, kun varsinkin amis edellyttää työtiloja joissa ei sitten puolestaan ole rauhallisia luokkahuoneita riittävästi.

Sen sijaan jos tässä haetaan tutkintojen edes osittaista yhdistämistä, en kannata sitä laisinkaan. On tärkeää että nuoret voivat valita sen alan mikä heitä kiinnostaa eniten ja että on olemassa myös puhtaasti akateeminen, yliopisto-opintoihin suoraan tähtäävä linja ilman käytännön opintoja.