Turkistarhaus ja sen lopettaminen

Aikooko Liike sekaantua tähän asiaan miten? Onko olemassa suunnitelmaa kuinka tämäkin asia saataisiin viimein maaliin? Se kun ei tunnu päättäjiä riittävästi kiinnostavan.
Mitä ajatuksia löytyy?

1 tykkäys

Ei tietenkään tarvitse lopettaa, kyllä markkinatalous hommat hoitaa suuntaan tai toiseen.

4 tykkäystä

Toivottavasti markkinatalous tai lainsäädäntö hoitaa asia niin että eläinrääkkäys näiltäkin osin loppuu.

2 tykkäystä

Tuotantoeläinten pitoa kyllä valvotaan ja säädellään aika tiukasti. Tuotanto myös heikkenee selkeästi huonolla hoidolla, joten huonolla hoidolla on aika lyhyet jäljet. Eniten olisin huolissani harraste-eläinten pidosta, siellä sitä työsarkaa olisi monikertaisesti.

2 tykkäystä

Turkistarhaus pitää lopettaa ilman siirtymäaikoja heti. Suomi alkaa olla viho viimeisiä maita missä turkistarhaus on sallittua.

Tunnen asian. Emäntäni on nimittäin maatalon tyttö Laihialta ja heillä oli kettutarhoja aikoinaan Laihialla. Siellä on oikein mäki jonka nimi on Kettulanmäki. Turkiseläimille ei ole mitään “ekologista” eikä eläinystävällistä kasvatus systeemiä. Turkistarhaus on puhdasta eläinrääkkäystä alusta loppuun ja tarkoituksena on vain rahan tienaaminen.

Jos Liike haluaa kannatusta niin ottaa opiksi kirjoittamastani ja ottaa ohjelmaan turkistarhauksen välittömän kieltämisen.

1 tykkäys

No turkistarhauksen lopettaminen siirtää taasen kerran tarhauksen maihin, jossa eläinten hyvinvointia ei arvosteta edes sitä vähää kuin Suomessa. Että, voi hyvällä omallatunnolla lopettaa Suomessa tehtaat, tarhauksen, tuotantoeläintenpidon, turvetuotannon ja maidontuotannon. Sitä tuskin jatketaan missään muualla. Ainakaan vähemmillä ympäristöarvoillla.

3 tykkäystä

Tuo on se iän ikuinen perusutelu sille, että turkistarhausta pitäisi jatkaa. Ja sitten lisäperusteluna esitetään asioita kuten maidontuotannon lopettaminen tai tehtaiden lopettaminen. En tähän postaukseen viitsi ottaa kantaa em. kestämättömiin vertauksiin. kuitenkin vähän asian tynkää niille. jotka eivät kerkeä googlaamaan faktoja.

Euroopassa jo 13 maata on kieltänyt turkistarhauksen – nyt remmiin liittyi Slovakia. Euroopassa turkistarhauksen ovat kieltäneet Slovakian lisäksi Alankomaat, Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Iso-Britannia, Itävalta, Kroatia, Luxemburg, Makedonia, Norja, Serbia, Slovenia ja Tšekki.

Tanskassa on kielletty kettujen tarhaus siirtymäajalla. Saksassa ja Sveitsissä tiukka eläinsuojelulaki vaatii eläimille sellaiset elinolosuhteet, jotka käytännössä estävät turkistarhauksen. Myös Ruotsissa kettutarhaus on loppunut tiukentuneen eläinsuojelulain vuoksi. Irlannissa turkistarhauskielto on parhaillaan parlamentin käsittelyssä, ja sen odotetaan menevän läpi. Myös muun muassa Puolassa ja Bulgariassa on esitetty turkistarhauskieltoa.

Yhdysvalloissa Kalifornia on ensimmäisenä kieltänyt uusien turkistuotteiden myynnin ja valmistamisen alueellaan.

Myös kauko-idän maissa suunnitellaan tarhauksen lopettamista. Jääkö Suomi hännille sivistyksen perseenreiäksi tässäkin asiassa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.531109

Turkistarhaus on elinkeino siinä missä kanalan tai sikafarmin pitäminen. Turkista lämpimämpää asustetta ei ole näille pakkasille mitä täällä pohjoisessa on tälläkin hetkellä… Mikä sinusta tekee turkistarhauksesta epäeettisempää entä häkkeihin ahdetut kanat. Sekö että ne näyttää söpömmiltä?

4 tykkäystä

Ilmeisesti tässä maassa on jotenkin liikaa työpaikkoja, kun näin kärkkäästi TÄTÄKIN maasedun elinkeinoa ollaan ajamassa alas. Jos ei tykkää turkista, niin jättää ostamatta, mutta ei sitä leipää tarvi silti toisen suusta viedä.

5 tykkäystä

Ymmärtäisin tuon rääkkäämispuolen lopettamisen jos kyse on samantyylisestä toiminnasta kuin lampaiden merinovillan keräämisestä mulesing toiminnalla. Mutta käsittääkseni tässä ei ole kyse siitä, vaan aloittaja haluaa poistaa kokonaan turkistarhauksen. Niin kauan kuin ihmiset on valmiita ostamaan noita turkiksia, niitä valmistetaan tavalla tai toisella. Eläinten kasvatus ja niiden hyödyntäminen on minusta hyväksyttävää. Jos älytöntä kituuttamista tehdään niin sitten muutetaan lainsäädäntöä siten ettei sitä harrasteta. Kuten Olli tuossa äsken mainitsikin, tuntuu hullulta ajaa toimivaa liiketoimintaa pois suomesta. Itseä kiinnostaisi jossain vaiheessa selvittää se että kuinka hyvin pystytään hyödyntämään turkiseläin sen kuollessa. Eli pystytäänkö käyttämään liha yms myös vai mitä hyödyntämättömille osille tehdään.

Lähde mulesing toiminnalle: Lampaita rääkätään merinovillan tuotannossa - MTVuutiset.fi

3 tykkäystä

Turkiseläimestä ei jää mitään yli, turkki menee vientiin ja ruhot keitetään ja sekoitetaan turkisrehun sekaan, eli käytännössä syötetään ketuille. Turkiseläimet myös syövät käytännössä koko suomen teurastamoiden teurasjätteet. Mihin teurastamoiden sivutuotteet työnnetään, jos niitä ei enään muuteta vientituloiksi tarhoilla? Taitaa kanansuolet olla ongelmajätettä sen jälkeen?

2 tykkäystä

Itsehän en ole vuosiin käyttänyt munia jotka on tuotettu häkkiin ahdetuilla kanoilla.
Rohkenen väittää, että tekin siellä pohjoisessa pärjäätte 2020-luvulla ilman turkkeja. On muitakin vaihtoehtoja.
Ja edelleen, mikäli turkistarhaus muutettaisiin lainsäädännöllä siihen, että eläimet saisivat elää lajintyypillistä elämää lajille sopivassa ympäristössä ja sitä myöten toteuttaa itseään lajityypillisesti sekä voida paremmin niin se olisi huomattavasti enemmän ok. Niin kauan kuin eläimet elävät verkkopohjaisissa pienissä häkeissä huonolla hoidolla ilman mitään mahdollisuuksia hyvään saati edes tyydyttävään elämänlaatuun, niin minun mielestäni jokainen sen alan yrittäjä saa kuolla sukupuuttoon.
Miksi muiden tuotantoeläinten oloihin puututaan ja säännöksiä muutetaan, mutta nämä jäävät aivan vaille todellista huomiota? Turkistarhaus nykyisessä muodossaan on täysin ala-arvoista toimintaa sivistyvaltiolle.

Myös useampi suuri muotiketju on ilmoittanut lopettavansa/lopettaneensa turkisten käytön vaatteissaan. Kyllähän se niin on, että jos kysyntä loppuu niin turha on tarjota.

No antakaa kysynnän loppua, kyllä me alalla työskentelevät osataan sitten omat johtopäätökset tehdä. Antaa markkinoiden ratkaista. Se että tietentahtoen vedetään leipä yrittäjän suusta ideologisiin syihin vedoten, auttaa vain Persujen kaltaisien peikkojen syntymistä.

1 tykkäys

Eläinten olosuhteiden muuttaminen säännöksin olisi suotavaa, myöskin joka jalostusalalle., sitä en sano. Käytän turkista jatkossakin koska jokainen joka työskentelee alle -25-35 asteen lämpötiloissa tietää että mikään ei korvaa turkista. Joka toista väittää on väärässä ja tervetuloa kokeilemaan. Muoti oikkuna en ymmärrä itsekkään turkisten käyttöä ja vastustan sitä. Lähestyn asiaa käytännön puolelta. Sukupuuttoon kuolemisen toivominen on aika radikaali mielipide. Tietynlaisen Linkolalaisuiden idealismin ymmärrän tiettyyn pisteeseen. Yrittäjät ovat kekseliästä väkeä ja jos lakimuutos tulee turkistarhauksen olosuhteiden parantamiseen niin varmasti tarhoissa tehdään asianmukaiset muutokset.

Moniulotteinen asia, tottakai eläinten hyvinvointi on tärkeää, muttta kuten tuossa aiemmin sanottiin, turkiseläimet myös käytetään hyväksi kokonaan, sekä että ne käyttävät teurasjätteet rehuna, jolloin saadaan minimoitua ylimääräisen jätteen osuus.

Toinen asia tässä on että turkis on nyt tänä mikromuovin ja tekokuitujen aikakautena täysi luonnontuote, joka näin ollen kuormittaa luontoa vähemmän kuin tekokudut ja sen vaikutukset luontoon käytön jälkeen tunnettaan. Nythän vasta esitetään arvailuja siitä kuinka mikromuovit vaikuttavat ihmisiin ja eläimistöön laajemmin.

Itse olisi tuon sen kannalla että tämä jätettäisiin markkinatalouden hoidettavaksi, nythän jo nähdään että Suomen turkistarhat ovat vähenemässä, jo kysynnän hiipumisen takia.

4 tykkäystä

Nyt on mahdollisimman huono aika lopettaa turkistarhausta. Minun on todella vaikeaa ymmärtää ihmisiä, jotka nostavat eläinten “oikeudet” ihmisten yläpuolelle.

3 tykkäystä

Voi tietysti olla helpompi ottaa kantaa vahvasti jos ei tunne ketään, joka ei saa suoraan tai välillisesti elinkeinoa alasta. Asun paikkakunnalla jossa varmaan 10 prosenttia on jollain tavalla sidonnainen tarhaukseen. Ja niin kauan kun ei ole kertakaikkiaan mitään uutta esittää maaseudulle, ei voi ajatella että kaikki kielletään. Mistä ne työpaikat taiotaan?

5 tykkäystä

Aivan samoilla perusteilla pitäisi sitten sallia turpeen käyttö yms. Asia nyt vain on niin, että maailma muuttuu ja sen myötä ammatit muuttuu. Ammatteja katoaa ja uusia syntyy. Ei kaikkea kielletä. Mutta se on varmaa, että turkistarhaus kielletään ja tästä on puhuttu jo reilu vuosikymmen. On ihmeellistä jos on tarhaajia eivät ole huomioineet tätä muutosta suunnitelmissaan.

2 tykkäystä

Muuttuu muuttuu ja katoaa katoaa, mutta ei niitä väkisin tarvi kadottaa.

Edit. Minusta turvettakin saa polttaa niin kauan kuin on turvevoimaloita, uusia ei tarvi enään rakentaa.

4 tykkäystä