Työllistämistoimet? Työpolitiikka yleensä?

Paljon puhutaan näistä työllistämistoimista. Mikä on Liike Nytin työllistämistoimiin liittyvä strategia?

En tiedä kuinka hyvin porukka täällä on perillä ns. ruohonjuuritason työelämästä tänä päivänä?

Tilannehan on jo vuosia ollut työntekijän kannalta aika katastrofaalinen. 0-sopimuksia, niitäkin huonompia runkosopimuksia, vuokratyöfirmoissa jne. Palkkataso taantunut 90-luvun tasolle. Jopa toimihenkilötasolla maksetaan nykyään ihan järkyttävän surkeaa palkkaa! Usein niin huonoa, ettei sillä käytännössä tule toimeen.

Covid ei ole tähän edes varsinainen syy, vaikka sitä nyt on toki helppo käyttää sellaisena, se niellään helpommin. Toki se on aiheuttanut lisää työttömyyttä, sitäkään ei tietenkään käy kieltäminen. Mutta kuten sanottua, ennen kuin covidista oli koskaan kuultukaan, oli tilanne jo surkea. Esim. Kaipolan tehtaat ja Naantalin jalostamo, ei käsittääkseni vars kärsi covidista?

Niin, mikä on 0- tai runkosopimus? Sillä työntekijän tunnit on 0 tai ylöspäin viikossa. Täysin sen mukaan, kuinka työnantaja töihin kutsuu. Ei siis minkäänmoista turvaa työsuhteesta. Työtarpeen tullessakin, mikään ei sido työnantajaa kysymään juuri runkosopimuksen tehnyttä henkilöä, vaan tilalle voidaan ottaa joku kivampi, joka etenkin voi suostua tekemään työn halvemmalla.

Luonnollisesti työntekijät on vuokrafirman listoilla. Usein puuttuu työterveyshuolto, eikä myöskään sairaslomia ole, kesälomakertymistä puhumattakaan… Jos olet sairas, soitto töihin riittää. “Pikaista paranemista, ja palataan asiaan!” Vai palataanko? Jos sairasloman aikana löytyykin taas se “kivempi” henkilö, ei ehkä töistä kuulukaan mitään?

No, näitä toimia puolustellaan työnantajan näkökulmasta sillä, että ei ole kannattavaa palkata vakituiseen työsuhteeseen, jos/kun töitä ei ole kuin 20 h viikossa tai vähemmän. Totta tämäkin tietenkin, mutta kuinka moni työntekijä kauhean sitoutuneesti tämmöistä tekee pitempään? Ei monikaan, ja taas on edessä uuden tekijän etsiminen, perehdyttäminen jne. Luulisi tämän jo hieman herättelevän? Lisäksi tyytyväinen työntekijä on aina parempi vaihtoehto, kuin tyytymätön, pitkässä juoksussa.

Helppoja ratkaisuja ei suoralta kädeltä löydy. Ainakaan täysin molempia osapuolia tyydyttäviä… Mutta yksi ratkaisu voisi olla nämä 20- tai 15-sopimukset esimerkiksi. Eli 20-sopimuksella työntekijälle taataan 20h viikossa töitä. Jos ei niitä olekaan, maksetaan aina se 20h palkka. Nykyisellä palkkatasolla etenkin, tuo ei olisi iso juttu monillekaan yrityksille. Lisäksi tällä taataan se, että työntekijä on turvattu edes tuohon 20h tai vastaavaan työsuhteeseen. 0- ja runkosopimukset tulisi kyllä saada lailla kielletyksi! Näitä nimittäin käyttää ihan suuret pörssiyhtiötkin, ei vaan pienet toimijat.

Ajatuksia? Keskustelua?

1 tykkäys

enemmän taitaa olla noita nolla soppareita tai vuokrattuja työntekiöitä (niilläkin nolla soppari). Kykkä sielläkin jotain kehitystä ollu. -90 sain kesälomarahat tilin yhteydessä. mut en ymmärrä miks mulle on kertynyt taiteilia eläkettä??

Taiteilijaeläkettä (TaEL) maksettiin sellaisista työntekijöistä joiden TEL-ehdot eivät täyttyneet. Hämärä mielikuva oli 30 tuntia kuukaudessa.

Ei ne 0-sopparit aina huonoja ole. Mulla on yksi työntekijä 0-sopimuksella ja hän saa itse valita, milloin on töissä ja milloin ei. Nyt koronan vietyä 80%myynnistä, ei hän ole halunnut töihin tulla. Tosin hän on jo eläkkeellä muutenkin ja työnteko on ollut ajan tappamista vaimon ollessa vielä työelämässä.

Komppaan. Eläkeläisille, opiskelijoille ja kyllä muillekin 0- ja runko soppari voi olla hyvä, jos haluaa lisätienestejä tai ei halua sitoutua vain yhteen työnantajaan.