Työperäinen ja muu maahanmuutto

Twitterissä joku kirjoitti maahanmuuttovastaisuudesta:
“Suomessa on yli 10000 maahanmuuttajien perustamaa yritystä. Ne työllistävät yli 30000 henkilöä ja luovat yli 3,5 miljardin euron vuotuisen liikevaihdon. Vaikutukset on sosiaalisia ja taloudellisia.”
En ole lukuja tarkistanut, joku voinee korjata.

Omat ajatuksen asiasta:
Kunhan toimivat nätisti ja maksavat verot kiltisti, niin ei tässä ole mitään ongelmaa. Tervetuloa vaan.

Mutta jengit ja henkilöt, jotka eivät edes halua olla osa suomalaista kulttuuria ovat ongelma. Siinä on se pointti, joka pitää ratkaista tavalla tai toisella.
-Kiristetään maahanpääsyä.
-Helpotetaan maasta poistamista, eli rötöksiä ei siedetä.
-Velvoitetaan tulijoita sitoutumaan Suomen toimintatapoihin ja elämään täällä.

Nyt pitäisikin pohtia mullaisilla toimilla asioita konkreettisesti edistetään.
Onko ehdotuksia?

6 tykkäystä

Espoossa lähes 50% työttömyysturvasta mene mamuille. Määrä ei korvaa laatua? Silti kaupunki haluaa lisää maahanmuuttajia?

Pitäisköhän tässäkin asiassa yrittää hieman panostaa siihen työllistymismahdollisuuteen maahanmuuttajilla. Tietenkin hieman tilastoissa hämää myös se että työttömyysrahoja saavat myös he, jotka saavat vain 0-tuntisopimuksia eivätkä saa riittäviä tunteja. Näin ollen heille maksetaan työttömyyskorvauksia niiltä päiviltä kun he eivät ole töissä. Olen työskennellyt monen vuokratyövoima yrityksen kanssa yhteistyössä, joilla on vahvasti maahanmuuttajataustainen työvoima. Heillä on vaan pieniä ongelmia tarjota riittävästi töitä sillä monilla aloilla sesonkiajat määrittelevät tarpeen vuokratyövoiman käytölle. Olisiko heille mahdollistta tarjota esimerkiksi jonkinlainen tukirakenne koulutuksille, jotta saisivat tajottua monipuolisemmin mahdollisuuksia edetä työelämässä?

Maahanmuuttajat voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan mielestäni:

  1. pakolaiset, jotka esimerkiksi sodan tai luonnonmullistuksen takia joutuvat jättämään kotinsa

  2. siirtolaiset voidaan jakaa kahtia esimerkiksi koulutuksen perusteella, ei-koulutettuihin ja koulutettuihin. Näistä tietenkin jälkimmäiset ovat niitä haluttuja maahanmuuttajia. He myös yleensä sopeutuvat tai elävät omassa “kuplassaan”. Erona ensimmäiseen kohtaan, he lähtevät omasta halustaan, yleensä etsimään parempia oloja (toimeentuloa).

Näitä kahta ei pidä sekoittaa keskenään.

Pysyvän tai pidemmän oleskeluluvan edellytyksenä mielestäni pitäisi olla kotoutustesti, millä mitataan yleisten sääntöjen tuntemusta ja auttavaa kielitaitoa. Tällöin myös karkoittaminen voisi toimia tehokkaammin, kun ei voi sanoa “en tiennyt”.

1 tykkäys

Ongelmat maahanmuutossa voitanee ratkaista kohtuullisen helposti.
Tuohon mainitsemaasi muuhun maahanmuuttoon ratkaisuksi ehdotan maahanmuuttajan sosiaaliturvan asettamisen samalle tasolle kantaväestön sosiaaliturvan kanssa.
Nk. “sosiaalitukisurffailu” loppuu siihen

Työperäisen maahanmuuttajan palkkauksessa, kuten kantaväestönkin palkkauksessa tulee huolehtia, että sillä palkalla pärjää ilman sosiaalitukia.

3 tykkäystä

Kokoomuksen Petturi Orpo on julistanut taas julkisuudessa julistanut työvoiman saamisesta ulkomailta Suomeen. Kuten nykypolitiikkaan kuuluu ei aihetta syvemmälle käsitellä, koska se vaatisi jo kuuntelemista. Totta on, että meidän nykyaikainen MIGRIn maahanmuuttopolitiikka lähtee siitä, että jokainen tulija on vähintäinkin kansanvihollinen. Oli hänellä työpaikka tiedossa tai ei. Kysymys on maahanmuuttolinjan muuttamisesta. Pääkysymys on mihin vedetään raja? Uskotaanko Suomessa toimivan yrityksen selontekoihin vai ei. Suomi ei maana ole kovin houkutteleva suurimmalle osalle. Palkka ei pärjää ulkomaisiin palkkoihin ja eläminen on kuitenkin Euroopan kalleinta. Kokoomus ajaa julkisuudessa linjaa “hyvätuloisten” maahanmuuttajien saamiseksi. Kysymyshän kuuluu, entä ne muut? Meillä on jo nyt julkisuuteen ja tutkintaan asti tulleita juttuja, joka tuo esiin sen toisen puolen. Kokoomuslaisen maailmankuvassa, kaikki yritykset noudattavat yrityksen kunniakkaita arvoja. Totuus on kuitenkin toinen. Edes nykyisellään ei pystytä estämään halpatyövoiman käyttöä rakennusalalla, korjaamoalalla, marjanpoiminnassa, tarhoilla, ravintoloissa jne…

Kokoomuksen vastaus on, että valvontaa on lisättävä. Asialle on vain jäänyt hintalappu laskematta. Otetaan esimerkkinä kaikkien Orvon ihannemaa eli Yhdysvallat. Yhdysvallat käyttää varmaan Suomen valtion budjetin verran rahaa laittoman maahanmuuton saamiseksi aisoihin, turhaan. Viimeksi Etelä-Korean kaksi suurinta autonvalmistajaa eli Hyundai ja Kia jäivät kiinni laittoman työvoiman ja myös lapsityövoiman käytöstä USA:n Alabamassa olevilla tehtailla. Homma toimi niin, että viranomaisille näytettiin paperit, että kaikki kunnossa. Käytännössä paikallinen rekrytointifirma hankki työvoimaa Etelä-Amerikan Guatemalasta, Hondurasista ja El Salvadorista (maista, joissa ei ole enää jäljellä edes valtion tunnusmerkkejä). Työvoimalle tehtiin USA:ssa uudet henkilöpaperit uudella nimellä ja tarvittaessa ikärajaa nostettiin papereihin, jotta ne kelpaisivat lakipykälien mukaan. Nuorimmat työntekijät olivat nimittäin 14 -vuotiaita. Työluvat haettiin Hyundain, Kian tai näiden alihankkijan nimissä. Rekrytointifirma järjesti asunnot, hoiti kuljetukset töihin ja takaisin, tietysti korvausta vastaan, joka otettiin palkasta. Työntekijät tiesivät olevansa laittomasti maassa, joten kukaan ei uskaltanut kääntyä viranomaisten puoleen. Ja viranomaisten paperien mukaan kaikki oli hienosti. Tässäkin tapauksessa kyseessä oli kaksi erityisen arvostettua suurta yhtiötä, joiden PR-koneisto toimii tehokkaasti. Tuskin monelle papereita käsittelevälle virkamiehelle tulisi mieleen näiden yhtiöiden hakemuksien kanssa, että kysymys oli järjestelmällisestä ihmiskaupasta.

Ihmiskauppa on nykyajan vitsaus, jonka kokoluokkaa ei kukaan tiedä. Muutakuin, että se on mittavaa ja tuottoisaa puuhaa. Ajamalla vapaaseen ja nopeaa käsittelyyn perustuvaa työperäistä maahanmuuttoa, miettimättä se negatiivisia vaikutuksia ja niiden minimointia joudutaan pian tilanteeseen, joka ei ole enää kenenkään hallinnassa.

2 tykkäystä