Unohdetut(?) yksinasuvat

Hei,
Kun nyt uusi vuosi alkanut ja vaalit lähestyvät niin oma toivo olisi että kaikessa keskustelussa otattaisiin huomioon myös ne monet tuhannet yksin asuvat, veroja maksavat yhteiskuntamme jäsenet.

Aivan oikeutetusti niin Liike Nyt:n kuin muidenkin puolueiden edustajat puheenvuoroissaan korostavat tarpeita ja toimenpiteitä hyvinvoinin lisäämiseksi mm vanhuksille, syrjäytyville nuorille, yh perheille, lapsiperheille ,työttömille,eläkelaisille jne. Mutta mielestäni ei pitäisi unohtaa yksin asuvia ihmisiä jotka eivät kuulu mihinkään varsinaiseen ryhmään. Ja heitä on paljon, ja määrä kasvaa kokoajan. He ovat tuo näkymätön ryhmä jossa käydään töissä, maksetaan veroja mutta jonka toiveita ja ajatuksia ei välttämättä kysytä ja kuunnella juuri tuon ’ ryhmään kuulumattomuuden ’ johdosta.

Erityisesti nyt korona aikana, monet etätyötä tekevät yksin asuvat saattavat tuntea itsensä hyvinkin yksinäiseski ja näkymättömäksi , mutta eivät osaa tai halua pyytää apua koska ‘on paljon muita joilla on isompia ongelmia’. Joten he jäävät yksin ja vaille huomiota.

Kun vaalityö alkaa jne olisi mielestäni hyvä jos LiikeNyt:ssä nostettaisiin myös tämän ryhmän asiat enemmän esille ja jopa kysyttäisiin mitä he kaipaisivat oman hyvinvointinsa parantamiseksi?

Tähän lopuksi kiitos Liike Nyt että annatte mahdollisuuden suoraan keskusteluun asioista jotka koskettavat meitä kaikkia tavalla tai toisella.

Yt. Anitta

6 tykkäystä

Anitta, kiitos hyvästä nostosta!

Olemme pienen eduskuntaryhmämme kesken keskustelleet useinkin yksin asuvien tilanteesta. Pelkkä puhe oman porukan kesken ei tietenkään riitä mihinkään, mutta on hyvä alku itse asian ymmärtämisen hahmottamiseksi.

Haluan mainita tässä konkreettisena esimerkkinä tavoitteen, jonka Hjallis Harkimo nosti esille vaihtoehtobudjettipuheessaan viime joulukuun alussa: “Kotitalousvähennystä pitää korottaa 5 000 euroon talouskohtaisena, jotta se olisi oikeudenmukainen kaikille.” Koko puheenvuoro löytyy täältä: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Puheenvuoro/Sivut/PUH_156+2020+4+4+4.aspx

Kotitalousvähennyksen muutos olisi toimi, joka huomioisi nykyistä paremmin yksin asuvat. Mutta tämähän on vain yksi idea muiden joukossa ja niitä saa ja pitääkin esittää lisää, tähänkin ketjuun mahtuu hyvin.

Kaikkea hyvää alkavalle vuodelle!

Maria Lohela

2 tykkäystä

Hei Maria , kiitoksia tästä palautteesta. Tuo talouskohtainen korotus on hyvä idea, ja muistakin sen nyt.

Luulen myös, että joskus olisi hyvä ihan vain myös tämä ryhmä mainita puheenvuoroissa ja kiittää heitä panoksestaan yhteiskunnan hyväksi. On hyvinvointia kasvattavaa kuulla olevansa tärkeä erityisesti nyt näinä aikoina jos live kanssakäymiset ovat vähissä.

Jatketaan tästä , tämä oli nyt minun ensimmäinen puheenvuoroni täällä.

Kiitos :pray:

Anitta

Tässä otettiin esille yksinasuvat. Heille kaikki on kalliimpaa: mm. pienemmän asunnon neliöt tulevat kalliiksi ja eikös suuntaus ole aina ilmeisesti liiketaloudellisista syistä, että rakennetaan isompaa ja tilavampaa juuri isompien “perheyksiköiden” tarpeisiin. Järkeviä pienasuntoja ei ole oikein koskaan suosittu. Jokaisen on ostettava pienpyykilleen pesukone, koska niitä ei aina ole asuntoyhtiöissä. 2 Ja kokonaistaloudellisesti tulee kalliiksi hukkaruoka, jota yksinasuva joutuu ostamaa liian suurien pakkauskokojen vuoksi. 3 Olikohan muuten liikkuvan työn takia tarvittavan kakkosasunnon verovähennyskin mahdollinen vai useamman hengen yksikölle. 4 Onkohan tehty yksinasumisen valinta köyhemmälle vaikeaksi?

Muuten on tutkittu, että poliittisissa päättäjissä olisi enemmän perheellisiä (ja parempituloisia) kuin väestössä keskimäärin eli ehkä ne yksinasuvan asiat ole agendalla ihan päällimmäisenä. Kiitos avauksesta, tulipa mieleen monta pointtia, kehitettävää olisi. t. Rafael