Vapon energialiiketoiminnan myynti Ranskaan?

Mitä mieltä ollaan nettiparlamentissa siitä, että Vapo myy energialiiketoimintansa Ranskaan?
Lisäksi n. viikko sitten Outokummun Energia Oy myytiin Ruotsiin?
Ilmeisesti sähkönsiirtoverkkojen myynnistä saatuja kokemuksia pidetään sellaisina, että samanlaisia kokemuksia halutaan myös kaukolämpöverkkojen myynnilläkin!

Näihin myyntipäätöksiin ei voi olla vaikuttamatta hallituksen nykyinen ilmastolle haitallisten päästöjen rajoituspolitiikka.

Ymmärrän ja hyväksyn täysin sen, että näitä päästöjä täytyy saada vähemmäksi, mutta olen erimieltä rajoitustavoista. Yhtenä esimerkkinä olisi mielestäni lähdettävä voimakkaasti tukemaan bio-polttoaineiden (esim. bio-diesel) tuotannon kehitystä, tuotantoa ja jakeluverkoston aikaansaamista!

1 tykkäys

Ei näitä pitäisi kyllä myydä, ja juomavesioikeuksien myynti pitäisi kieltää ihan lainsäädännöllisesti. Vapoa menneiltä ajoilta tuntevana vaan on ikävä todeta, että nykyisen hallituksen päästöjen vähennystavoitteet ajavat miettimään liiketoimintaa uudelleen ja myymään mitä myytävissä on tulevaisuuden näkymien ollessa kehnot. Eikä tule jäämään näihin yhtiöihin Suomessa, mikäli nykyinen hallituspohja jatkaa seuraavankin hallituskauden.

Outokummun Energia Oy:n enemmistö jo myytiin kansainväliselle sijoittajalle Aberdeen Standard Investmentsille, ja tämän hyväksyttävyyttä perusteltiin m.m. sillä, että sähkönhinta ei nouse omistajajärjestelyistä huolimatta. 3 viikkoa kaupan jälkeen, 2 viikkoa ennen omistajuuden siirtymistä korotettiin jo siirtohintaa +14%. Tämä taas on yritetty uutisoida niin, että korotus tehtiin väistyvän omistajan toimesta, vaikka kaikkihan ymmärtää, että tämä korotus oli osa myyntihinnan pohjana käytetystä yhtiön arvon evaluaatiosta.

Molemmissa tapauksissa ostaja ei liene niinkään kiinnostunut sähköverkosta, vaan intressit ovat Vapon ja Outokummun Energian kaukolämpöverkoissa…

Tämä kuuluu sarjaan “sähkönsiirtoyhtiöt”. Siellä varmaankin meni Suomen suot Ranskalaisfirman omistukseen, Tämä myynti varmistaa uusia niittejä energioiden hinnan nousuun. Sekä muodostaa uuden monopolin veroparatiisifirmalle. Siinäpä kasvihuoneviljelijät yms kärsivät hintojenkarkaamisesta pilviin.