Varhaiskasvatus osana hyvää tulevaisuutta

Suhdeluvut tällä hetkellä -alle 3v. 1 hoitaja/4 lasta 3/12 ryhmä
-yli 3v. 1 hoitaja/7 lasta 3/21 ryhmä
-yli 3v. 1 hoitaja/13 osa aikainen hoito.
Pienten ryhmän esimerkki päivän kulusta:
Aamuvuorolainen hoitaja tullut ns. aukaisu vuoroon klo 6.30-14(normaali aamuvuoro 7-14.30).Välivuorolaisen hoitajan työvuoro n. klo 8-16 ja iltavuorolaisen n.8.30-16.30.
Aamussa on kaikki hoitajat läsnä.Muistetaan nyt että lapset on paljon aikuisen hoivaa tarvitsevia ikänsä puolesta.Eli itkua paljon ja ohjaus toimintoihin kokoaikaista.Unen tarve on lapsillakin erilainen.Lasten nukkuminen on n.klo 12-13.30 välillä heti ruokailun jälkeen.
Ja edelleen muistettava että lapset ovat vaippaikäisiä ja vanhempien kaipaus ja tunteiden hallitseminen luo isojakin haasteita.Hoitajamitoitus on välipalaaan asti 3/12.Talon palaverit ja ryhmän tiimit ja opettajan sak aika on yleensä 12-14 välillä.eli yksi on poissa ryhmästä lähes päivittäin.Klo 14 jälkeen on ryhmän aikaa toimia sisällä esim. leikkimällä josta sitten siirrytään ulos vessatuksen ja pukemisen kautta, jos yksikään lapsi ei ole poistunut vielä niin suhdeluku on klo 14 jälkeen 6/12 ja jos ryhmässä on kolme vuotta täyttäneitä suhdeluku kasvaa.Ja jos ryhmässä on sijaisia niin lapset usein reagoivat vieraaseen ihmiseen ja on myös tilanteita että sijaista ei saada.Kieli ja tunne haasteet ovat jokapäiväistä päiväkodissa joka kuormittaa kaikkia ryhmiä.Kysymys kuuluu miten meidän uusi sukupolvi jaksaa jos lapsen asemaa ja yksilöllisyyttä ei pystytä ottamaan huomioon velvoitteesta huolimatta,elämän alku vaiheilla? Kysytäänpä aikuisilta ja nuorilta rikollisilta yms. siellä usein tulee ikävä lause lapsuudesta?Yksikin hyvä kokemus /aikuinen voi pelastaa lapsen syrjäytymiseltä? Mitä jos päiväkodin täti ei enää jaksa?Jos lapsilla on enemmän aikuisia joilla on aikaa heille niin luulen että mielenterveys ongelmat vähenee yhteiskunnasta.Kommentoikaa ja kysykää ….